Subject: ΕΛΛΕΤ_Τα νέα μας_10_12_2013

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013 • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Αρ.1

"Άνθρωπος & Φύσις" - Η μαγική βραδιά των Βραβείων Europa Nostra σε DVD
Βυζαντινός Πύργος Οινόης στον Μαραθώνα: προχωρά άμεσα η στήριξή του
Χωροταξικό Τουρισμού: Υπογράφουμε όλοι ενάντια στο προτεινόμενο καταστροφικό σχέδιο 
Ημερίδα "Σύγχρονη Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική" 11/12/2013: όμορφοι ναοί στην εποχή μας
Ανεμογεννήτριες στη Σκύρο: Συνεχίζουμε τον αγώνα...
Το γούρι μας για το 2014!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

"'Ανθρωπος & Φύσις" σε DVD - Η σχέση του Έλληνα με τη φύση από τον Όμηρο ως τον Ελύτη

Άνθρωπος & Φύσις: Η μαγική βραδιά των Βραβείων Europa Nostra σε DVD.

Ηρώδειο, 16 Ιουνίου 2013: Μια μεγάλη βραδιά για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό στην Ελλάδα. Η απονομή Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς Europa Nostra 2013 παρουσία του Placido Domingo και της Επιτρόπου Ανδρούλας Βασιλείου, με την ομιλία του ιδρυτή της ΕΛΛΕΤ Κώστα Καρρά. Και το Β΄ μέρος της βραδιάς, μια μαγική αναδρομή στην σχέση του Έλληνα με τη Φύση, στην μουσική και την ποίηση μέσα στους αιώνες,  με τη συμμετοχή των: Μαρίας Φαραντούρη, Διονύση Σαββόπουλου, Λυδίας Κονιόρδου, Μάριου Φραγκούλη, Αλκίνοου Ιωαννίδη...

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΕΤ: 210 – 32 25 245.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 Βυζαντινός Πύργος Οινόης στον Μαραθώνα:  προχωρά άμεσα η στήριξή του!

Το πρόγραμμα Μονοπάτια Πολιτισμού της ΕΛΛΕΤ έφερε το προσκήνιο τον Βυζαντινό Πύργο της Οινόης στον Μαραθώνα και την άμεση ανάγκη στήριξής του μετά τις περυσινές δυνατές βροχοπτώσεις.
Ήδη από την περασμένη άνοιξη ήρθαμε σε επαφή με την 1η ΕΒΑ και την Europa Nostra τονίζοντας την ανάγκη άμεσης παρέμβασης, με πολύ θετικά αποτελέσματα. 
Σε συνεννόηση με την EUROPA NOSTRA, τα έσοδα από την απονομή των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς 2013 στο Ηρώδειο, στις 16/6/2013 - ύψους € 6.000 - θα διατεθούν για την αναστήλωση του πύργου.  
Επιπλέον, η 1η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, μετά την έγκριση μελέτης στήριξης, ανακοίνωσε ότι τις πρώτες εργασίες στήριξης – ύψους € 10.000 – θα αναλάβει άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ώστε να αποφευχθεί κατάρρευση του μνημείου το φετινό χειμώνα.
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ συνεχίζει την εκστρατεία ευαισθητοποίησης που ξεκίνησε από την άνοιξη 2013, ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό που απαιτείται για την 2η φάση εργασιών, αναστήλωσης και διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, ποσό της τάξεως των € 26.000. Για τον σκοπό αυτό με την πολύτιμη βοήθεια του ΣΕΓΑΣ και σε συνεργασία με τα παιδιά της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Μαραθώνα ήμαστε παρόντες στο πλαίσιο του 31ου Κλασσικού Μαραθωνίου για να ενημερώσουμε συμμετέχοντες και θεατές για το σημαντικό μνημείο του Μαραθώνα. 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του Πύργου της Οινόης: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.10152367642744848.1073741830.369341769847&type=1

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

    Χωροταξικό Τουρισμού: Υπογράφουμε όλοι     ενάντια στο προτεινόμενο καταστροφικό σχέδιο

Καταστροφή του ελληνικού τοπίου και του ελληνικού τουριστικού προϊόντος θα επιφέρει το νέο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό, υποβαθμίζοντας αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενες περιοχές και τα ελληνικά νησιά για πάντα.
Το σχέδιο αυτό:
α/ Ομαδοποιεί περιοχές – παραδοσιακοί και  εγκαταλελειμμένοι οικισμοί αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους.
β/ Πριμοδοτεί την δόμηση νέων τουριστικών κατοικιών αδιακρίτως, σε κάθε είδους περιοχές: ορεινές, προστατευόμενες, παράκτιες κλπ
γ/ Για πρώτη φορά επιτρέπει την οικοδόμηση σε τεράστια κλίμακα σε όλα τα νησιά - ακόμα και βραχονησίδες με την σπανιότερη χλωρίδα και πανίδα στην Ευρώπη - ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να συνυπολογίζονται η Φέρουσα Ικανότητα τους και η αυτονομία τους σε φυσικούς πόρους όπως το νερό.

Το περιβαλλοντικό και κοινωνικό κόστος θα είναι ανυπολόγιστο και με αμφίβολα οικονομικά αποτελέσματα όπως έχει αποδειχθεί στην Τουρκία και την Ισπανία, με χιλιάδες απούλητων σπιτιών και κουφαριών.
 
Για τους λόγους αυτούς ζητάμε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να εξαιρεθούν από το σχέδιο νόμου τα νησιά κάτω των 130 τ.χλμ., οι αρχαιολογικοί χώροι και οι προστατευόμενες περιοχές.  

Υπόγραψε κι εσύ ενάντια στο προτεινόμενο Χωροταξικό του Τουρισμ εδώ
Περισσότερες πληροφορίες για το Χωροταξικό του Τουρισμούwww.ellet.gr

ΗΜΕΡΙΔΑ

"Σύγχρονη Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική"11/12/2013: όμορφοι ναοί στην εποχή μας

Το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σας προσκαλεί στην εκδήλωση με θέμα «Σύγχρονη Εκκλησιαστική Αρχιτεκτονική», την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, στις 18.00, στο κτήριο της Ελληνικής Εταιρείας, Τριπόδων 28, Πλάκα.

Μια σημαντική συζήτηση για τις θεολογικές και αισθητικές αρχές που θα πρέπει να χαρακτηρίζουν την σύγχρονη ορθόδοξη εκκλησιαστική αρχιτεκτονική.

Ομιλητές: Φ. Δέδες, Αρχιμανδρίτης-Διευθυντής Υπηρεσίας Δομήσεως της  Εκκλησίας της Ελλάδος, Θ. Μαρτζούχος, Εφημέριος Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου Πρεβέζης, Κ. Σταματόπουλος, Δρ. Βυζαντινής Ιστορίας, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας, Σ. Μαμαλούκος, Αρχιτέκτων–Αναστηλωτής, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών, Α.Τουλούμης, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Β. Διδώνη, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Για περισσότερες πληροφορίες και το πρόγραμμα δείτε εδώ.
Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδα των Δημοπρασιών, Ραδιοφωνικός Σταθμός της Εκκλησίας της Ελλάδος

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ανεμογεννήτριες στη Σκύρο: Συνεχίζουμε τον αγώνα...

 Η ΕΛΛΕΤ συνεχίζει τον αγώνα που έχει ξεκινήσει από το 2007 με την τοπική κοινωνία κατά του αιολικού πάρκου 111 ανεμογεννητριών (333 MW), που σχεδιάζεται σε τεράστια έκταση 36,110 στρεμμάτων, φερόμενη ως ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας, στην περιοχή NATURA της Σκύρου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Κατά τους τελευταίους 3 μήνες η ΕΛΛΕΤ ενημέρωνε τον Υπουργό ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη, με αλλεπάλληλα τεχνικά υπομνήματα,  έλαβε μέρος σε σχετική διαμαρτυρία στο ΥΠΕΚΑ, η οποία σε συνδυασμό με την συνάντηση εκπροσώπων της συντονιστικής επιτροπής αγώνα με τον Υπουργό, είχαν ως αποτέλεσμα να τον πείσουν να μην υπογράψει την έκδοση περιβαλλοντικών όρων.

Παράλληλα η ΕΛΛΕΤ σε συνεργασία με τον Δήμο Σκύρου και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία (ΕΟΕ)  συνεχίζει την υλοποίηση προγράμματος LIFE για την προστασία και ανάδειξη της βιοποικιλότητας του νησιού καθώς και την βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού, οι δράσεις και τα αποτελέσματα του οποίου συμβάλλουν σημαντικά στην επιστημονική τεκμηρίωση κατά της προτεινόμενης επένδυσης η οποία θα επεκταθεί σε 63% της περιοχής Natura 2000, και φιλοξενεί σπάνια και σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας, καθώς και τη μεγαλύτερη αποικία μαυροπετρίτη στον κόσμο.

Τέλος η ΕΛΛΕΤ και η ΕΟΕ καθώς και ο νομικός εκπρόσωπος του αγώνα κατά του αιολικού απάντησαν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή με τίτλο «Το ταγάρι νικά τις επενδύσεις»Πέρα από τις επιπτώσεις στα είδη και το τοπίο του νησιού, το αιολικό πάρκο θα επιφέρει ιδιαιτέρα αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό της Σκύρου που στηρίζεται στα φυσικά και πολιτιστικά αγαθά του νησιού.

"Το ταγάρι νικά τις επενδύσεις", ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 14/11/2013
Απάντηση ΕΛΛΕΤ & Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

2014 - ΤΟ ΓΟΥΡΙ ΜΑΣ

Το γούρι μας για το 2014!

Φέτος υποδεχόμαστε τη νέα χρονιά με το γούρι της ΕΛΛΕΤ για το 2014. Εμπνευσμένο από το πρόγραμμά μας Μονοπάτια Πολιτισμού και φιλοτεχνημένο από την Δάφνη Κωστοπούλου, διατίθεται σε ασήμι ή μπρούντζο, στην Ελληνική Εταιρεία. 

Ξεκινήστε την καινούργια χρονιά με το γούρι της ΕΛΛΕΤ και ενισχύστε τη δράση μας για το περιβάλλον και τον πολιτισμό! 

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τα γραφεία της ΕΛΛΕΤ: 210 – 32 25 245. 

Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τα email μας, τηλεφωνήστε στο 210-3225245 ή στείλτε email στο elet@ellinikietairia.gr

Facebook