Subject: ΕΛΛΕΤ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ Αρ. 9 23_12_2016
 

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

23 Δεκεμβρίου 2016 • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 • Αρ. 9

•  Με τις ευχές μας για Καλές Γιορτές!
•  Nature Alert! Σημαντική νίκη για τη φύση στην Ευρώπη!
•  Αγ. Πέτρος - Βραβείο Europa Nostra. Νέα ζωή για την Καστάνια!
•  Grand Prix Europa Nostra για τον παραδοσιακό Νερόμυλο στον Αγ. Γερμανό!
•  Μονοπάτια Πολιτισμού & Επιχειρηματικότητα
•  Αγ. Κυριακή Νάξου: ελληνοελβετική συνεργασία για ένα σπάνιο μνημείο
•  Το 13ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών ταξιδεύει...
•  "Περίπατοι Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη"
•  Με το Δίκτυο Ιστορικού Κέντρου, SOS ενάντια στην ηχορύπανση
•  Μαραθώνας: προετοιμάζουμε το επόμενο βήμα
•  Εκδηλώσεις ΕΛΛΕΤ: Ιανουάριος - Μάρτιος 2017

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Με τις ευχές μας για Καλές Γιορτές!

Θερμές ευχές

για Καλά Χριστούγεννα

και

μια Καλύτερη Νέα Χρονιά για όλους!

Διαβάστε και χαρείτε για αυτά
που καταφέραμε όλοι μαζί
τους τελευταίους μήνες!

ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ

Nature Alert! Σημαντική νίκη για τη φύση

στην Ευρώπη!

Όλοι μαζί δώσαμε τη μάχη και πετύχαμε μια σημαντική νίκη για τη φύση στην Ευρώπη!
Στις αρχές Δεκεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι η νομοθεσία για τη φύση θα διασωθεί και δεσμεύτηκε σε ένα σχέδιο δράσης για την καλύτερη εφαρμογή της. Μετά από μια εκστρατεία που έσπασε όλα τα ρεκόρ σε συμμετοχή Ευρωπαίων πολιτών, με περισσότερους από 500.000 να υψώνουν τη φωνή τους, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις θα επιμείνουν στην εφαρμογή της νομοθεσίας, ώστε τελικός νικητής να είναι η ίδια η φύση.

Όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που αγωνισθήκαμε μαζί, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και WWF Ελλάς υποδεχόμαστε την απόφαση με ανακούφιση. Μένει όμως ακόμα πολλή δουλειά, ώστε η απόφαση αυτή να έχει πραγματικό αποτέλεσμα για τη φύση της Ευρώπης. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και συνεχίζουμε τον αγώνα!

Δείτε περισσότερα... 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αγ. Πέτρος - Βραβείο Europa Nostra

Νέα ζωή για την Καστάνια!

Με μια μεγάλη γιορτή και την εντυπωσιακή συμμετοχή του κόσμου, με κεράσματα και παραδοσιακή μουσική, η Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης υποδέχθηκε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς / Europa Nostra 2016 που απονεμήθηκε στο έργο αποκατάστασης του Ι.Ν. του Αγ. Πέτρου!
Οι τοπικές αρχές και πολίτες απόλη την Μάνη, την Καλαμάτα και φίλοι της ΕΛΛΕΤ από ολόκληρη την Ελλάδα, παρακολούθησαν την τοπική βράβευση και τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλάκας από τους Αντιπροέδρους της Europa Nostra Ανδρούλα Βασιλείου και Κώστα Καρρά, στις 5/11/2016
Κοινή διαπίστωση όλων, το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του αναστηλωτικού έργου, στο συγκεκριμένο αλλά και στα περισσότερα ελληνικά μνημεία, η αποτελεσματικότητα της σωστής σύμπραξης δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και κοινωνίας των πολιτών, και η δυναμική αειφόρου ανάπτυξης μιας περιοχής που μπορεί να ενεργοποιήσει η προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το μνημείο αποκαταστάθηκε μεταξύ των ετών 2013 και 2014 με μέριμνα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ και υπό την εποπτεία της 26ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η πραγματοποίηση του έργου κατέστη εφικτή χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου.

Δείτε περισσότερα...
Δείτε το σύντομο video από την τοπική απονομή Βραβείου Europa Nostra στον Αγ. Πέτρο.
Δείτε εδώ το άρθρο του Σ. Ιωάννίδη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Grand Prix Europa Nostra

για τον παραδοσιακό Νερόμυλο στον Αγ. Γερμανό

Την κορυφαία διάκριση της Europa Nostra – ένα από τα Βραβεία Grand Prix για το 2016 απέσπασε ο παραδοσιακός νερόμυλος που αποκαταστάθηκε στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών. Η τοπική τελετή βράβευσης διοργανώθηκε με ξεχωριστή επιτυχία από την ΕΛΛΕΤ, εκπρόσωπο της Europa Nostra στην Ελλάδα, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τον Δήμο Πρεσπών, την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών, το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και τον Πολιτιστικό, Περιβαλλοντικό & Αθλητικό Σύλλογο Αγ. Γερμανού.

Ο Κώστας Καρράς, Αντιπρόεδρος της Europa Nostra, δήλωσε: “Είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό και πολύ σημαντικό να παρατηρεί κανείς πώς ένα παραδοσιακό κτήριο, όχι εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής, διακρίθηκε για την σπουδαία αναστήλωσή του και αποτελεί παράδειγμα για όλους μας: παράδειγμα θέλησης, ποιοτικής δουλειάς από νέους επιστήμονες, σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά και αγαστής συνεργασίας κρατικών φορέων, κοινωνίας των πολιτών και τοπικής κοινότητας! ”

Την τελετή έκλεισαν οι σύντομες ομιλίες των Εdmee Λεβέντη και Πάνου Παπούλια, εκπροσωπώντας τα Ιδρύματα Α.Γ. Λεβέντη και Σταύρος Νιάρχος αντίστοιχα που αναγνώρισαν την αξία του έργου και στήριξαν την υλοποίησή του. 

Δείτε περισσότερα...
Δείτε το σύντομο video / Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ από την απονομή του Βραβείου

ΔΡΑΣΗ

Μονοπάτια Πολιτισμού & Επιχειρηματικότητα

Branding Τουριστικών Προορισμών

Με την ιδιαίτερα επιτυχημένη ημερίδα «Μονοπάτια Πολιτισμού & Επιχειρηματικότητα / Branding Τουριστικών Προορισμών», με αθρόα συμμετοχή του κοινού, επαγγελματιών του τουρισμού, της παραγωγής, φορέων και φοιτητών, συνεχίστηκε το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» στη Θράκη, που υλοποιείται στην περιοχή με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Περισσότερα από 120 άτομα παρακολούθησαν την ημερίδα και συμμετείχαν σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση.
 
Η ημερίδα προβλήθηκε από τα ΜΜΕ της περιοχής με ανακοινώσεις, εκτενή άρθρα και συνεντεύξεις πριν και μετά την διεξαγωγή της. Η Α.Μ. Κοσμόγλου, Υπεύθυνη Διαχείριση Δωρεών του ΙΣΝ δήλωσε σχετικά: «Σκοπός της εκδήλωσης δεν είναι μόνο να παρουσιάσει το πρόγραμμα των μονοπατιών στη Ξάνθη αλλά και να φέρει και καινούριες ιδέες και προτάσεις για το πως μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί την ιστορία και την παράδοση εντός τόπου για να κάνει κάτι καινούριο, για να προωθήσει κάποιες παραδοσιακές πρακτικές που είναι όμως ακόμη επίκαιρες ή και ποιος ξέρει, να προχωρήσει σε μια ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη της περιοχής».

Δείτε περισσότερα:
Διαβάστε εδώ το άρθρο του Σ. Ιωαννίδη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Διαβάστε εδώ το άρθρο του Χ. Διαφωνίδη στην εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 Αγ. Κυριακή Νάξου: ελληνοελβετική συνεργασία

για ένα σπάνιο μνημείο

Ένα από τα σπανιότερα βυζαντινά μνημεία του Αιγαίου - η Αγ. Κυριακή, πολύτιμη μαρτυρία της Εικονομαχίας - βρίσκεται στη Νάξο! Η αποκατάστασή της, ένα έργο που πραγματοποιείται με τη συνεργασία της ΕΛΛΕΤ, του Ελβετικού συλλόγου Association Hagia Kyriaki, Naxos, και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, καθώς και με την συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αειφόρο ανάπτυξη του νησιού, γιορτάσθηκε στις 7 Οκτωβρίου με ακολουθία αγιασμού και θυρανοιξίων, αλλά και παραδοσιακό γλέντι στην Απείρανθο!

Παράλληλα και με αφορμή τις εργασίες αποκατάστασης του ναού, διοργανώθηκε την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο της Σχολής Ουρσουλινών του Δήμου Νάξου, ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Η πολιτιστική κληρονομιά ως παράγοντας αειφόρου ανάπτυξης».  

Δείτε περισσότερα...
Δείτε εδώ το άρθρο της Μ. Μπαλοδήμου στην ΕΣΤΙΑ

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Το 13ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών ταξιδεύει...

Το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών ολοκληρώθηκε φέτος για 13η συνεχή χρονιά, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Με γεμάτες αίθουσες, εξαιρετικές συζητήσεις και παρουσιάσεις από σημαντικούς ομιλητές και πολύ καλές κριτικές για την επιλογή των ταινιών του, το Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών συνεχίζει την πορεία του σε μια εποχή ιδιαίτερης σημασίας για τα περιβαλλοντικά θέματα, Μεταξύ των ομιλητών, ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Δρ. Φίλιππος Κυρκίτσος, ο Καθηγητής Ζωικής Ποικιλότητας ΕΚΠΑ Παναγιώτης Παφίλης, ο Καθηγητής Ιχθυολογίας & Αλιευτικής Βιολογίας Α.Π.Θ. Κωνσταντίνος Στεργίου, κ.α.
Όπως πάντα, η είσοδος στις προβολές ήταν ελεύθερη σε μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και ανέργους.
Κι ακόμα, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεών του, το Πανόραμα θα ταξιδέψει και φέτος σ’ όλη την Ελλάδα, προσφέροντας πληροφόρηση για τα περιβαλλοντικά θέματα ακόμα και σε περιοχές της χώρας που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σ’ αυτήν.

Δείτε περισσότερα...
Δείτε το σύντομο videoπαρουσίαση της ΕΡΤ
 (στο 5:57΄)

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Περίπατοι Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη»

Οι «Περίπατοι Κληρονομιάς στη Θεσσαλονίκη» είναι μια εξαιρετική δουλειά από το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ, σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας Δήμου Θεσσαλονίκης. Μετά την αγγλική τους έκδοση, είναι διαθέσιμοι και στα γερμανικά.

Η έκδοση - που απευθύνεται στον μη ειδικό επισκέπτη και περιπατητή της Θεσσαλονίκης - προσφέρει συνοπτική, αλλά υπεύθυνη και επιστημονικά αξιόπιστη πληροφόρηση για την πλούσια ιστορία και τα μνημεία της πόλης όλων των εποχών.

Διαβάστε εδώ την εξαιρετική παρουσίαση του Οδηγού από την Όλγα Δεληγιάννη, ε.τ. αρχιτέκτονα ΥΠΠΟ και Πρόεδρο Δ.Ε. Παραρτήματος Θεσσαλονίκης ΕΛΛΕΤ στην έκδοση «Θεσσαλονικέων Πόλις».

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Με το Δίκτυο Ιστορικού Κέντρου,

SOS ενάντια στην ηχορύπανση

Συνεχίζοντας τον αγώνα τους ενάντια στην ηχορύπανση, τη μεγαλύτερη πληγή των ελληνικών πόλεων, και με αφορμή το Νομοσχέδιο "Νέο Θεσμικό Πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες Διατάξεις" που συζητήθηκε εσπευσμένα στην Επιτροπή Εμπορίου και Παραγωγικότητας της Βουλής, την Τρίτη 29.11.2016, η ΕΛΛΕΤ, το Δίκτυο Οργανώσεων & Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο και η ΚΕΔΕ διοργάνωσαν κοινή Συνέντευξη Τύπου στις 30/11/2016, επαναλαμβάνοντας τους τους ενδοιασμούς τους και προβάλλοντας συγκεκριμένες, βελτιωτικές προτάσεις, ώστε να επιτευχθεί η εφαρμοσιμότητα του υπό ψήφιση Νόμου.

Το Νομοσχέδιο τελικά υπερψηφίσθηκε χάριν της «ανάπτυξης» αλλά καταφέραμε - σε ελάχιστο χρόνο - να ενημερώσουμε τον πολιτικό κόσμο και να δημιουργήσουμε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην ηχορύπανση με το σύνολο των Δήμων της χώρας. Ο αγώνας συνεχίζεται εφόσον πρέπει να ακολουθήσει η έκδοση διαφόρων εξειδικευμένων μέτρων...

Δείτε περισσότερα...
Δείτε εδώ τις θέσεις της ΕΛΛΕΤ και του Δικτύου ΙΚ
Δείτε εδώ το άρθρο του Γ. Λιάλιου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δείτε εδώ το άρθρο της Β. Γραμματικογιάννη στην Athens Voice

ΔΡΑΣΗ

Μαραθώνας: προετοιμάζουμε το επόμενο βήμα

Με πρωτοβουλία της ΕΛΛΕΤ και την ουσιαστική συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη Π. Φιλίππου, και στόχο την ουσιαστική δρομολόγηση αντιμετώπισης των προβλημάτων του Μαραθώνα, όπως αυτά καταγράφηκαν στην επιτυχημένη ημερίδα της 7ης Ιουνίου στο Μουσείο της Ακρόπολης με τίτλο «Μαραθώνας – Το επόμενο βήμα», πραγματοποιήθηκε σημαντική σύσκεψη την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στα γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων: της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Μαραθώνα, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα (ΦΟΔΕΠΑΣΜ), της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής και της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Όλοι οι φορείς συμφώνησαν ότι το επόμενο βήμα είναι να μεθοδευθεί σωστά το κλείσιμο του δρόμου που διασχίζει το σπάνιο δάσος κουκουναριάς για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και να υπάρξει τακτική δημόσια συγκοινωνία στην περιοχή.   

Δείτε περισσότερα... 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εκδηλώσεις ΕΛΛΕΤ: Ιανουάριος - Μάρτιος 2017

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2017.

Δευτέρα 16/1: Κοπή Βασιλόπιτας & προβολή σύντομων ταινιών για το πρόσφατο έργο της  ΕΛΛΕΤ. Παρουσίαση Ν. Σαρρή. Εντευκτήριο ανοιχτό
Τετάρτη 18/1: «Η ζωή & το έργο του Χαράλαμπου Μπούρα». Εντευκτήριο ανοιχτό
Σάββατο 18/3: «Το Σάββατο του Παραγωγού». Εντευκτήριο ανοιχτό

Κι ακόμα για τη νέα χρονιά προγραμματίζουμε σειρά εκδρομών για περιπατητές! Παρακολουθείστε την ιστοσελίδα μας για περισσότερες πληροφορίες
 
Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.ellet.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλ.: 210 – 32 25 245 (εσωτ. 1, Ι. Κάβουρα)

Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τα email μας, τηλεφωνήστε στο 210-3225245 ή στείλτε email στο elet@ellinikietairia.gr

Facebook