Subject: ΕΛΛΕΤ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ Αρ. 8 18_02_2016
 

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

18 Φεβρουαρίου 2016 • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 • Αρ. 8

•  25 χρόνια γιορτάζει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης!
•  Το Δίκτυο για ένα Βιώσιμο ΙΚ αφήνει το στίγμα του
•  Νέα Μονοπάτια Πολιτισμού στην Αρκαδία & την Αίγινα!
•  O Κάμπος Χίου στα 14 πιο απειλούμενα ευρωπαϊκά μνημεία!
•  Άλλη μια εκκλησία στην Κεφαλονιά με έτοιμη μελέτη!
•  Ο Μαραθώνας επιτέλους ανασαίνει!
•  Η Σίκινος καινοτομεί: χωρίς πλαστικές σακούλες!
•  Διεθνές Συμπόσιο για το «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο»
•  Τατόι: οι δράσεις συνεχίζονται!
•  «Ελληνικό Κράτος & Ελληνική Κοινωνία»: Σειρά ομιλιών με την επιμέλεια του Θ. Βερέμη
•  Τσικνοπέμπτη 3/3/2016: Φέτος, γιορτάζουμε και πάλι στην ΕΛΛΕΤ!
•  Εκδηλώσεις ΕΛΛΕΤ: Φεβρουάριος - Μάρτιος 2016

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

25 χρόνια λειτουργίας

γιορτάζει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης!

Τον Νοέμβριο του 2015 συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την απόφαση του Δ.Σ. της ΕΛΛΕΤ να εγκρίνει τον Κανονισμό λειτουργίας του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης. Ήδη το 1986 και με πρωτοβουλία μελών της ΕΛΛΕΤ στη Θεσσαλονίκη είχε ενεργοποιηθεί άτυπα το Παράρτημα. Πρώτος επικεφαλής της Ομάδας Μελών ο σημερινός πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ Κώστας Σταματόπουλος.

Στα 25 χρόνια λειτουργίας του το Παράρτημα Θεσσαλονίκης πρωτοστάτησε στην ευαισθητοποίηση των πολιτών της Θεσσαλονίκης για σημαντικά θέματα που αφορούσαν στην προστασία μνημείων και συνόλων, της ιστορικής φυσιογνωμίας της πόλης και του φυσικού της περιβάλλοντος. Παράλληλα με τις ενέργειες και πρωτοβουλίες του πέτυχε να διαχυθούν οι στόχοι της Εταιρείας σε όλη την περιφέρεια της Θεσσαλονίκης και σε μεγάλο βαθμό στη Βόρεια Ελλάδα....

Δείτε περισσότερα 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το Δίκτυο Οργανώσεων & Πολιτών

για ένα Βιώσιμο ΙΚ αφήνει το στίγμα του!

Το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο ΙΚ - που δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο 2014 με πρωτοβουλία και συντονισμό της ΕΛΛΕΤ - έχει αφήσει ήδη το στίγμα του. Καταφέρνοντας από την αρχή να συσπειρώσει οργανώσεις απ' όλες τις γειτονιές του Ιστορικού Κέντρου (Πλάκα, Θησείο, Μέτς, Εξάρχεια, Γκάζι, Κεραμεικός, Κολωνάκι, Πετράλωνα, Ρουφ, Φιλοπάππου), επικεντρώθηκε στην επεξεργασία συγκεκριμένων προτάσεων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στο Ιστορικό Κέντρο.

Την Πέμπτη, 11/2 στο ξενοδοχείο Electra Palace - ευγενική προσφορά του Μ. Φωκά - παραδόθηκε στον Δήμαρχο Αθηναίων, ως δώρο, η μελέτη προτάσεων για τη διαχείριση του Δημόσιου Χώρου και ειδικότερα των ΚΥΕ, ώστε να συμπεριληφθούν στην Νέα Κανονιστική του Δήμου. Την μελέτη επεξεργάστηκαν δουλεύοντας συλλογικά και εθελοντικά, μέλη της ομάδας μας: Νομικοί, Αρχιτέκτονες, Χωροτάκτες, Πολεοδόμοι και Οικονομολόγοι...

Δείτε περισσότερα
Δείτε εδώ στιγμιότυπα από την παράδοση των προτάσεων του Δικτύου στον Δήμαρχο
www.istorikokentro.gr 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέα Μονοπάτια Πολιτισμού

στην Αρκαδία & την Αίγινα!

Το 2015 ήταν μια γεμάτη χρονιά για το Πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού»: ολοκληρώθηκαν 2 νέα, ιδιαίτερα σημαντικά δίκτυα: στην Αρκαδία (το Menalon Trail) και στην Αίγινα!
- Το Menalon Trail, το πρώτο μονοπάτι στην Ελλάδα και ένα από τα 13 σε όλη την Ευρώπη με την πιστοποίηση Leading Quality Trails εγκαινιάστηκε με ένα 3ήμερο εκδηλώσεων που ξεκίνησαν στις 31/5/2015. Φορείς και εκατοντάδες εθελοντές ένωσαν  τις δυνάμεις τους και εργάστηκαν εντατικά για την δημιουργία του μονοπατιού που αναπτύσσεται σε μήκος 75 χλμ. και ενώνει 9 παραδοσιακούς οικισμούς, προωθώντας με έναν ολιστικό τρόπο την ευρύτερη περιοχή ως προορισμό σε όλη την Ευρώπη. (διαβάστε περισσότερα)
- Τα εγκαίνια των Μονοπατιών Πολιτισμού στην Αίγινα έγιναν στις 15/11/2015 στον μοναδικό Αρχαίο Ελαιώνα του νησιού, προσφέροντας μια υπέροχη εμπειρία με πεζοπορία και μουσική σε έζησαν εκατοντάδες ντόπιοι και επισκέπτες που γιόρτασαν μαζί μας την ολοκλήρωση 9 διαδρομών που αναδεικνύουν την πλούσια φυσική και ιστορική κληρονομιά του αγαπημένου προορισμού! (διαβάστε περισσότερα)

Τα Μονοπάτια Πολιτισμού στην Αρκαδία και την Αίγινα πραγματοποιήθηκαν με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ

Δείτε εδώ την παρουσίαση του Menalon Trail από την Κ. Βασσάλου στο Κ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
Δείτε το σύντομο video από τα εγκαίνια των Μονοπατιών Πολιτισμού στην Αίγινα
Δείτε εδώ το άρθρο της Ε. Αλαβάνου στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

O Κάμπος Χίου στα 14

πιο απειλούμενα ευρωπαϊκά μνημεία!

Ο Κάμπος Χίου μέσα στα πρώτα 14 πιο απειλούμενα μνημεία στην Ευρώπη: ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την προστασία του μοναδικού ιστορικού τοπίου! Το μοναδικό οικιστικό σύνολο της Χίου επιλέχθηκε από διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, στον κατάλογο επιλαχόντων για το πρόγραμμα «The 7 Most Endangered 2016» της Europa Nostra – κορυφαίου Ευρωπαϊκού οργανισμού για την πολιτιστική κληρονομιά – και του Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Η ΕΛΛΕΤ, σε συνεργασία με το σωματείο Φίλοι του Κάμπου Χίου, υπέβαλε την υποψηφιότητα για το πρόγραμμα, ενώ προτείνει μια σειρά μέτρων και δράσεων για την προστασία και την ενίσχυση του τόπου.

Ο Κάμπος αρχικά περιελάμβανε περισσότερα από 200 κτήματα με περιβόλια, αρχοντικά σπίτια και εκκλησίες. Ο αστικός ιστός σήμερα περιλαμβάνει ιστορικά κτίρια από τον 14ο έως τον 18ο αι., καθώς και νεοκλασικά κτίρια των αρχών του 20ου αι. Η περιοχή απειλείται τόσο από την αδυναμία των κατοίκων να συντηρήσουν και να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες τους, όσο και από ακατάλληλες για τον τόπο χρήσεις, όπως προβλέπει το Πολεοδομικό Σχέδιο του 2008!

Τα τελικά αποτελέσματα του προγράμματος "7 Most Endangered" θα ανακοινωθούν στη Βενετία στις 16/3/2016.

Δείτε εδώ την παρουσίαση της Κ. Ροβά στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Άλλη μια εκκλησία στην Κεφαλονιά

με έτοιμη μελέτη: κατατέθηκε στο ΥΠΠΟΑ

η μελέτη αποκατάστασης των Αγ. Φανέντων

Κατατέθηκε προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η μελέτη αποκατάστασης του Καθολικού της Μονής Αγ. Φανέντων και του παρεκκλησίου του Αγ. Νικολάου: δυο σπάνιων δειγμάτων της αρχιτεκτονικής του 17ου αι. στην Κεφαλονιά. Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε με την γενναιόδωρη χορηγία του Θ. Μαρτίνου προβλέπει: α/την στερέωση και συντήρηση των μνημείων, β/ την ανάδειξη της ιστορικής, αρχαιολογικής, καλλιτεχνικής και θρησκευτικής αξίας τους, και γ/ την εξασφάλιση συνθηκών διαρκούς προστασίας τους.

Το σημαντικότερο απ΄ όλα: η αποκατάσταση των ναών θα επιτρέψει την επαναλειτουργία τους, η οποία θα διασφαλίσει την διαρκή προστασία των μνημείων μέσω της χρήσης τους, ενώ θα εντάξει και πάλι δυο εξαιρετικά μνημεία στην καθημερινή ζωή της τοπικής κοινωνίας.

Δείτε περισσότερα 

ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ

Ο Μαραθώνας επιτέλους ανασαίνει!

Μετά από προσπάθειες ετών της ΕΛΛΕΤ σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα (ΦΟΔΕΠΑΣΜ), το ιστορικό τοπίο του Μαραθώνα-Σχινιά παίρνει επιτέλους ανάσα!

Με την εφαρμογή της νομοθεσίας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχώρησε στην κατεδάφιση τριών από τις οκτώ παράνομες ταβέρνες στην περιοχή του δάσους κουκουναριάς και την παραλία του Μαραθώνα-Σχινιά. Έγινε έτσι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να προστατευθεί το ιστορικό τοπίο και ο σημαντικός βιότοπος.  

Πρέπει ακόμα να γίνουν πολλά: η ΕΛΛΕΤ θεωρεί απαραίτητο να φύγουν όλες οι παράνομες ταβέρνες από την περιοχή (η λειτουργία των οποίων επισύρει πιθανή παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο!) και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη του θέματος.

Δείτε εδώ το αναλυτικό άρθρο του Γ. Λιάλιου στην εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Δείτε εδώ τη δήλωση του Γ. Μιχαήλ, Αντιπροέδρου ΕΛΛΕΤ

ΔΡΑΣΗ

Η Σίκινος καινοτομεί: χωρίς πλαστικές σακούλες! Αντικαθιστούμε τις πλαστικές με πάνινες τσάντες

Η χρήση της πλαστικής σακούλας αυξάνει την παραγωγή στερεών αποβλήτων και τη μη αειφορική χρήση των φυσικών πόρων, απειλώντας τους θαλάσσιους οργανισμούς και προκαλώντας αισθητική ρύπανση.

Η ΕΛΛΕΤ, σε συνεργασία με το Δήμο Σικίνου και την γενναιόδωρη στήριξη του κ. Φίλιππου Λαιμού, καινοτομεί προωθώντας την αντικατάσταση της χρήσης της πλαστικής σακούλας από πάνινη στη Σίκινοστο πλαίσιο του Προγράμματος ENtopia της Europa Nostra.

Δείτε περισσότερα  

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Διεθνές Συμπόσιο

για το «Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο»

Με εξαιρετική επιτυχία – συμμετοχή 52 ομιλητών / εμψυχωτών, περισσότερων από 400 εκπαιδευτικών και διακεκριμένων Βρετανών εκπαιδευτικών – διοργανώθηκε το διεθνές συμπόσιο για το Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο σε συνεργασία με το British Council, την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/ΘΜΙΑΣ & Β/ΘΜΙΑΣ Εκπαίδευσης Αττικής, και την Α΄Δ/νση Π.Ε Αθηνών – Σχολικές Δραστηριότητες.

Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου και στο 6ο Γενικό Λύκειο Καλλιθέας στις 6 & 7 Νοεμβρίου 2015, αντίστοιχα.  

Δείτε περισσότερα

ΔΡΑΣΗ

Τατόι: οι δράσεις συνεχίζονται!

«Το Τατόι σε κρίσιμο σταυροδρόμι» είναι ο τίτλος της Ημερίδας που διοργάνωσε η ΕΛΛΕΤ σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις 6/11/2015, με στόχο την παρουσίαση και συζήτηση του σημερινού πλαισίου και προτάσεων για το μέλλον του Κτήματος, την ενημέρωση για το συντελεσθέν έργο του ΥΠΠΟΑ και τη συμμετοχή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ σε μελέτες επανάχρησης κτηρίων του Κτήματος.

Το υπάρχον πλαίσιο παρουσιάσθηκε αναλυτικά με τοποθετήσεις από την Γ.Γ. ΥΠΠΟΑ Μ. Βλαζάκη (σε μήνυμά της), την πρώην Γ.Γ. Λ. Μενδώνη, τον Πρόεδρο ΕΛΛΕΤ & ιστορικό του Τατοΐου Κ.Μ. Σταματόπουλο και τον Πρόεδρο Φίλων Τατοΐου Β. Κουτσαβλή.
Σημαντική παρατήρηση: όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ήταν σύμφωνοι, με απολύτως κοινή γραμμή στα εξής: α/ η μελέτη ΟΡΣΑ θα πρέπει να αλλάξει σε συγκεκριμένα σημεία, και β/ ότι το Τατόι δεν μπορεί να υπάρξει σε βάθος χρόνου, χωρίς κάποιας μορφής συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. 

Στη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάσθηκαν ακόμα:
- η μελέτη της ΕΛΛΕΤ – που πραγματοποιήθηκε με δαπάνη της Europa Nostra – και δίνει έμφαση στο Διοικητικό Σχήμα που μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον του Τατοΐου.
- Μελέτες του ΥΠΠΟΑ για την αποκατάσταση των κτηρίων (ενθουσίασε η μελέτη για την αποκατάσταση του ανακτόρου και ικανοποίησε ο τρόπος συντήρησης των κινητών κειμηλίων)
- Παλαιότερες μελέτες του ΕΜΠ για συγκεκριμένα κτήρια του Κτήματος (με χαρά διαπιστώθηκε η δυνατότητα λειτουργίας ξενοδοχείου με σύγχρονες απαιτήσεις - στο υπάρχον κτήριο του ξενοδοχείου - που θα σέβεται τη φυσιογνωμία και την κλίμακα του χώρου).

Το Κτήμα Τατοΐου βρίσκεται σήμερα σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας του. Η κοινή γνώμη και σημαντικό μέρος της Πολιτείας είναι πεπεισμένη για την ανάγκη διάσωσης και σωστής αξιοποίησής του. Μένει να πάρει η Πολιτεία να πάρει την ουσιαστική, θεσμική απόφαση για το Σχήμα Διοίκησης που θα εξασφαλίσει την βιωσιμότητα του Τατοΐου. Σε αυτή την κατεύθυνση, η ΕΛΛΕΤ θα διοργανώσει τον Απρίλιο 2016 ημερίδα για την προώθηση του διαλόγου και τη συζήτηση συγκεκριμένων προτάσεων.

Δείτε εδώ περιληπτικά την πρόταση αποκατάστασης & αξιοποίησης του Τατοΐου από την ΕΛΛΕΤ
Δείτε εδώ την ομιλία του Κ. Σταματόπουλου, Προέδρου ΕΛΛΕΤ 
Δείτε
εδώ το άρθρο του Α. Καρατζαφέρη στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ

ΣΕΙΡΑ ΟΜΙΛΙΩΝ

«Ελληνικό Κράτος & Ελληνική Κοινωνία»:

Σειρά ομιλιών με την επιμέλεια του Θ Βερέμη

Τη γεμάτη ένταση σχέση ελληνικού κράτους και ελληνικής κοινωνίας – που εξηγεί ως ένα βαθμό την πορεία της χώρας μας μέχρι σήμερα – πραγματεύεται η νέα σειρά ομιλιών της ΕΛΛΕΤ που επιμελείται ο διακεκριμένος ιστορικός Θ. Βερέμης.

Οκτώ σημαντικές ομιλίες μας δίνουν τη δυνατότητα να κατανοήσουμε και να συζητήσουμε με τους ειδικούς θέματα όπως: «Λαϊκισμός & Πολιτική», «Οικονομία & Κράτος», «Κράτος & Κοινωνία στη μεταπολεμική Ελλάδα».

Με τους: Θ. Βερέμη, Κ. Μ. Σταματόπουλο, Ε. Χατζηβασιλείου, Π. Καζάκο, Μ. Κούμα, Χ. Κουλούρη, Σ. Ριζά και Κ. Καρρά.
Η σειρά ομιλιών ξεκίνησε την Τρίτη 26/1 και συνεχίζεται κάθε Τρίτη, ως τις 15 Μαρτίου, στο ιστορικό κτήριο της ΕΛΛΕΤ.  

Δείτε εδώ το αναλυτικό Πρόγραμμα ομιλιών και πληροφορίες συμμετοχής 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τσικνοπέμπτη 3/3/2016:

Φέτος γιορτάζουμε και πάλι στην ΕΛΛΕΤ!

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, παραδοσιακή Τσικνοπέμπτη στην ΕΛΛΕΤ! 

Φορέστε ό,τι σας αρέσει και ελάτε να διασκεδάσουμε σε αποκριάτικους ρυθμούςστο ιστορικό κτήριο της ΕΛΛΕΤ, στις 3 Μαρτίου 2016 και ώρα 21:00

Σας περιμένουμε για μια όμορφη, ξέγνοιαστη βραδιά με ζωντανή μουσική, καλό φαγητό κρασί και χορό!!! Τιμή: 35,00 το άτομο. Εάν κρατήσετε τραπέζι οκτώ ατόμων, το 1 δωρεάν.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Γραμματεία: 210 – 32 25 245 (εσωτ. 1 - Ι. Κάβουρα), ως την Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εκδηλώσεις ΕΛΛΕΤ: Φεβρουάριος - Μάρτιος 2016

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το διάστημα Φεβρουαρίου - Μαρτίου 2016.

Δευτέρα 22/2: Ημερίδα «Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση Ενέργειας στα Σχολεία στη Μεσόγειο»
Τρίτη 23/2: Σειρά Ομιλιών - Καθ. Ε. Χατζηβασιλείου, «Κράτος & Κοινωνία στη ...»
Τρίτη 1/3: Σειρά Ομιλιών - Καθ. Χ. Κουλούρη, «Εκπαίδευση & Μεταρρυθμίσεις...»
Πέμπτη 3/3: Τσικνοπέμπτη
Τρίτη 8/3: Σειρά Ομιλιών - Σ. Ριζάς, «Κυπριακό & Ελληνικό Κράτος»
Τρίτη 15/3: Σειρά Ομιλιών - Κ. Καρράς, «Η επιρροή της αρχαιότητας και της ρωμιοσύνης...»
Τρίτη 18/3Ημερίδα για την Ηχορύπανση 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.ellet.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλ.: 210 – 32 25 245 (εσωτ. 1, Ι. Κάβουρα)

Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τα email μας, τηλεφωνήστε στο 210-3225245 ή στείλτε email στο elet@ellinikietairia.gr

Facebook