Subject: ΕΛΛΕΤ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ Αρ. 7 12_11_2014

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

12 Νοεμβρίου 2014 • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 • Αρ. 7

•  Αθώωση ΕΛΛΕΤ - τελική απόφαση!
•  Ι.Ν. Αγ. Πέτρου: ένα σημαντικό μνημείο της Μεσσηνιακής Μάνης ξαναζεί!
•  Ημερίδα για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Καλαμάτα
•  Νέα Μονοπάτια Πολιτισμού: Ορεινή Κορινθία-Ψάρι και Σίκινος
•  Περιβαλλοντικό Σεμινάριο για την Αποστολική Διακονία
•  "Μια μέρα στην εξοχή" με την ΕΛΛΕΤ!
•  Δίκτυο Πολιτών & Οργανώσεων για ένα βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο: Ανοιχτή Συζήτηση
•  "Στο Αιγάλεω - Ιερά Οδός", με την αρχαιολόγο Πόπη Παπαγγελή, 7/12/2014
•  Πρόγραμμα Εκδηλώσεων ΕΛΛΕΤ: Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθώωση ΕΛΛΕΤ - τελική απόφαση!

Μετά από 6 χρόνια, η ΕΛΛΕΤ δικαιώνεται πανηγυρικά από την ελληνική δικαιοσύνη!
Τα δύο μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΕΤ και κάτοικοι της Πλάκας, Γιάννης Λύρας και Κώστας Καρράς που είχαν υποστεί διασυρμό μετά από ανώνυμες καταγγελίες για παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου, αθωώθηκαν πλήρως από την δικαιοσύνη.

Δείτε εδώ σύντομο τμήμα της αθωωτικής απόφασης του Δικαστηρίου.

Σχόλιο: Μετά από 6 ολόκληρα χρόνια δικαιώθηκαν και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και ο τότε Πρόεδρός της Κώστας Καρράς! Κι ενώ η λασπολογία της αρχαιοκαπηλίας έτυχε πρωτοσέλιδων σε μια μερίδα των ΜΜΕ, για την αθώωση ενημερώθηκαν μόνο οι ενδιαφερόμενοι... Το μεγάλο οικονομικό κόστος το επωμίσθηκαν οι αθώοι, ενώ ο μυστικός μηνυτής δεν αποκαλύφθηκε ποτέ! Οι μάρτυρες υπεράσπισης ήταν: Νίκος Αλιβιζάτος, Θάνος Βερέμης, Άγγελος Δεληβοριάς, Πέτρος Θέμελης, ο αείμνηστος Σπύρος Ιακωβίδης, Γιάννης Καρράς, Λίλα Μαραγκού, Γιάννης Μιχαήλ, Αρχιμανδρίτης Σιλουανός, Μιχάλης Σκούλλος, Ειρήνη Φαφαλιού, Δημήτρης Φιλιππίδης, Αλέξανδρος Φίλων, Αντώνης Χατζηϊωάννου

Θυμίζουμε απλά ότι την εποχή της καταγγελίας, η ΕΛΛΕΤ είχε δραστηριοποιηθεί στους δύσκολους δικαστικούς αγώνες για την μη αλλαγή των Χρήσεων Γης στην Πλάκα και την μη κατεδάφιση των διατηρητέων κτηρίων στην Διονυσίου Αρεοπαγίτου, τους οποίους και κέρδισε πανηγυρικά στο Συμβούλιο της Επικρατείας.       
Η ΕΛΛΕΤ συνεχίζει τον αγώνα της για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ι.Ν. Αγ.Πέτρου: ένα σημαντικό μνημείο

της Μεσσηνιακής Μάνης ξαναζεί!

Καστάνια, Μεσσηνιακή Μάνη: ένα ιστορικό παραδοσιακό χωριό με 220 κατοίκους σήμερα, που όμως υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους Μεσαιωνικούς οικισμούς της Πελοποννήσου, με εντυπωσιακά βυζαντινά μνημεία, άγνωστα στο ευρύ κοινό! 
Την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014, εκατοντάδες πολίτες γιόρτασαν στην Καστάνια την διάσωση ενός κορυφαίου βυζαντινού ναού της Πελοποννήσου, του Ι.Ν. Αγ. Πέτρου. Ένα κορυφαίο μνημείο του 12ου αιώνα, με υψηλής τέχνης τοιχογραφικό διάκοσμο και γλυπτό μαρμάρινο τέμπλο, ένα από τα καλύτερα σωζόμενα παραδείγματα του Ελλαδικού χώρου, που διασώθηκε μετά από κινητοποίηση της ΕΛΛΕΤ.

Η εκτέλεση του όλου έργου, συνολικού κόστους 447.400 €, κατέστη εφικτή χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Θανάση και της Μαρίνας Μαρτίνου.

Δείτε εδώ περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ημερίδα για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Καλαμάτα

Με την πολύ επιτυχημένη Ημερίδα της Καλαμάτας το Σάββατο 11/10/2014, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των 6 εκδηλώσεων με θέμα «Προστασία παραδοσιακών οικισμών και σύγχρονος αρχιτεκτονικός σχεδιασμός» που πραγματοποιήθηκαν από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και είχαν ως στόχο την διερεύνηση των τρόπων προστασίας των παραδοσιακών οικισμών στο πλαίσιο των σημερινών αναπτυξιακών προκλήσεων. Η ημερίδα της Καλαμάτας συνδιοργανώθηκε με την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, τον Δήμο Καλαμάτας και το Τ.Ε.Ε. - Περιφερειακό Τμήμα Πελοποννήσου, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο της πόλης.

Την προηγούμενη ημέρα, Παρασκευή 10/10, προηγήθηκε φωτογραφική έκθεση και σύντομη παρουσίαση του έργου της ΕΛΛΕΤ στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Την παρουσίαση ακολούθησε η προβολή της ταινίας "Τα Άνθη του Σεισμού" για τη διάσωση του ιστορικού κέντρου της πόλης μετά τον μεγάλο σεισμό του 1986, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανόραμα Ντοκυμαντέρ Καλαμάτας. Σκηνοθεσία: Λυδία Καρρά. Αφήγηση: Λευτέρης Βογιατζής. Μουσική σύνθεση: Νίκος Ξυδάκης. Παραγωγή: ΕΡΤ.

Δείτε εδώ περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέα Μονοπάτια Πολιτισμού

στην Ορεινή Κορινθία-Ψάρι και τη Σίκινο!

Το καλοκαίρι έκλεισε για το πρόγραμμα Μονοπάτια Πολιτισμού με τα εγκαίνια δύο νέων πλεγμάτων, στην Ορεινή Κορινθία–Ψάρι και τη Σίκινο.

Δύο μοναδικές γιορτές διοργανώθηκαν από τις τοπικές κοινότητες για τα εγκαίνια των Μονοπατιών, ξεχωριστές εμπειρίες για τους επισκέπτες:

γνωριμία με το μοναδικό τοπίο της ορεινής Κορινθίας και περιήγηση στα 5 νέα μονοπάτια. Κι ακόμα, συμμετοχή στον τρύγο και το άπλωμα της μαύρης σταφίδας στο Ψάρι στο πλαίσιο της 1ης Γιορτής Σταφίδας! Νόστιμα κεράσματα απ’ όλη την τοπική κοινότητα, τραγούδι και χορός από τα παιδιά της περιοχής και χαμογελαστό καλωσόρισμα από ένα φιλόξενο χωριό που θέλουμε να επισκεφθούμε και πάλι σύντομα! 

- τριήμερη γιορτή με επίκεντρο την Παναγία Παντοχαρά, το εκκλησάκι του Ο. Ελύτη  στο αγαπημένο νησί του, που περιελάμβανε εσπερινό και αναγνώσματα του ποιητή, περιηγήσεις στα 7 μονοπάτια, ξενάγηση στο μνημείο της Επισκοπής και στο Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, μουσική με παραδοσιακά όργανα από τους κατοίκους του νησιού και Σικινιώτικα τραγούδια στο παλιό οινοποιείο.
Επισκεφθείτε τα μονοπάτια στην Ορεινή Κορινθία και τη Σίκινο και για τις φθινοπωρινές εξορμήσεις σας...

Δείτε εδώ περισσότερα
Δείτε εδώ το άρθρο της Ε. Αλαβάνου στα ΤΑΞΙΔΙΑ
Δείτε εδώ το άρθρο της Ε. Μπίστικα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Περιβαλλοντικό Σεμινάριο

για την Αποστολική Διακονία

Εξήντα δύο (62) δευτεροετείς υποψήφιοι κατηχητές της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακολούθησαν ένα ιδιαίτερο σεμινάριο για την αξία του Βιώματος μέσα από περιβαλλοντικές δραστηριότητες, που διοργάνωσε το Συμβούλιο  Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης το Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2014

Οι βιωματικές δραστηριότητες έγιναν στο εσωτερικό και την αυλή του κτηρίου μας και είχαν 2 βασικούς άξονες:
- Αρωματικά φυτά: βασικές αρχές της μεταφύτευσης και δημιουργίας μοσχευμάτων. Τις οδηγίες και τον γενικό συντονισμό του εργαστηρίου είχε η Γεωπόνος Δρ. Δήμητρα Σωτηροπούλου, μέλος του ΣΠΕ, ενώ η προμήθεια των αρωματικών φυτών ήταν δωρεά της Εταιρείας S&B
- Τοπικά προϊόντα και σύνδεσή τους με τη βιοποικιλότητα: εισαγωγική ενημέρωση για την φιλοσοφία του προγράμματος «sustainable food education» και προτάσεις για την αξιοποίηση της καλής, καθαρής και δίκαιης (για τους παραγωγούς) ελληνικής τροφής στο κέρασμα των κατηχητικών σχολείων. Για την πρακτική τους άσκηση οι συμμετέχοντες έφτιαξαν κεράσματα με ελληνικά προϊόντα (ανθότυρο, παξιμάδια, ντοματάκια, μέλι, αρωματικά βότανα), που μοιράστηκαν στο τέλος, βιώνοντας την έννοια της αλληλέγγυας τροφής. Το εργαστήριο συντόνισε η Νηπιαγωγός κα Περσεφόνη Τσιμάκη

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

«Μια μέρα στην εξοχή» με την ΕΛΛΕΤ

Μια υπέροχη μέρα στην εξοχή απόλαυσαν μικροί και μεγάλοι την Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου στην ολοήμερη γιορτή της ΕΛΛΕΤ στο Κτήμα Γ. Κοκοτού (Σταμάτα Αττικής) που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου Οικονομικής Κινητοποίησης!

Πατητήρι, μαριονέτες, παραμύθια, ποδηλατάδες, παιδικά προγράμματα, μουσική συνέθεσαν μια πραγματικά μαγική μέρα για τα παιδιά. Οι μεγάλοι έμειναν εξίσου ικανοποιημένοι με ξεναγήσεις στο βιολογικό αγρόκτημα, ελληνικό γλέντι, οινογνωσία για αρχάριους και μυημένους, έκθεση χρηστικών αντικειμένων από νέους έλληνες σχεδιαστές και μουσική από χάλκινα κρουστά και πνευστά
Κατά γενική ομολογία, ο καλύτερος τρόπος για να υποδεχθούμε το φθινόπωρο!

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στους φιλόξενους οικοδεσπότες Γιώργο & Άννα Κοκοτού, στους χορηγούς μας και σε όλους εκείνους που συνέβαλαν στην επιτυχία της ημέρας!

Δείτε εδώ περισσότερα

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Δίκτυο Πολιτών & Οργανώσεων

για ένα βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο: Ανοιχτή Συζήτηση

Με το συντονισμό της ΕΛΛΕΤ και πρωτοβουλία των Λυδίας Καρρά και Μάγιας Τσόκλη, φορείς και πολίτες δημιούργησαν το Δίκτυο Πολιτών για το Ιστορικό Κέντρο, με στόχο να ξαναγίνει βιώσιμο το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και να σταματήσει η υποβάθμισή του.
Στο ιστορικό κτήριο της ΕΛΛΕΤ οι πολίτες του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας έδωσαν την Τρίτη, 4/11/2014 το ενεργό παρόν, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους για να βγει επιτέλους το Ιστορικό Κέντρο της πόλης από το τέλμα και να γίνει και πάλι βιώσιμο.

Παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων Γ. Καμίνη, 3 Αντιδημάρχων και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, οργανώσεις πολιτών διαφορετικού μεγέθους, ιστορίας και βεληνεκούς ενημέρωσαν με παρεμβάσεις τους για τα προβλήματα κάθε περιοχής του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας: Μέτς, Θησείο, Εξάρχεια, Πλάκα, Κολωνάκι, Φιλοπάππου, Κεραμεικός, Πετράλωνα, Κέντρο Αθήνας. Πολίτες μοιράστηκαν ιστορίες απίστευτης ταλαιπωρίας, ενώ κοινός παρονομαστής στις παρεμβάσεις όλων, το θέμα της ασφάλειας, της ποιότητας ζωής (θόρυβος, καθαριότητα) και της εφαρμογής της νομοθεσίας.

Δείτε εδώ περισσότερα.
Δείτε εδώ την παρουσίαση της πρωτοβουλίας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ 
Ακούστε εδώ την παρουσίαση της πρωτοβουλίας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ
Δείτε εδώ το άρθρο της Α. Παναγιωταρέα στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Δείτε εδώ άρθρο της Τ. Γεωργιοπούλου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

«Στο Αιγάλεω - Ιερά Οδός», 

με την αρχαιολόγο Πόπη Παπαγγελή, 7/12/2014

Σ’ έναν πολύ ενδιαφέροντα περίπατο στην περιοχή του Αιγάλεω, σας προσκαλεί η ΕΛΛΕΤ στο πλαίσιο του πρότζεκτ «Αιγάλεω Σίτι», που πραγματοποιεί η locus athens (επιμέλεια: Όλγα Χατζηδάκη & Μαρία-Θάλεια Καρρά).
Η διαδρομή ξεκινά στην Ιερά Οδό, στο όριο μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Αιγάλεω. Η αρχαιολόγος Πόπη Παπαγγελή μας ξεναγεί στο αρχαιολογικό παρελθόν πάνω από το οποίο περνά ο δρόμος για το Αιγάλεω. Στην πορεία συμμετέχουν Αιγαλιώτες που θα αφηγηθούν τη νεότερη ιστορία του τόπου. Ο περίπατος θα καταλήξει στο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού. Από το Αιγάλεω συμμετέχουν οι Γιάννης Κουτούλιας, Αθηνά Δασκαλάκη, Μαρία Βαμβακοπούλου και Ντίνα Καλλιοντζή.
Φορέστε αναπαυτικά παπούτσια και ελάτε να γνωρίσουμε το Αιγάλεω!

Κυριακή 7 Δεκέμβρη, 12:00. Σημείο έναρξης περιπάτου: στάση μετρό Ελαιώνα. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Για την καλύτερη διοργάνωση του περιπάτου, στείλτε απλά το όνομά σας στο email locus@locusathens.com

* Προαιρετικά, θα ακολουθήσει φαγητό σε κάποιο συνοικιακό στέκι, για όσους το επιθυμούν.

Το Αιγάλεω Σίτι πραγματοποιείται με τη στήριξη του Πολιτιστικού και Αναπτυξιακού Οργανισμού ΝΕΟΝ και υλοποιείται στο πλαίσιο των Community Projects του Οργανισμού. Ο ΝΕΟΝ έχει ως κεντρικό άξονα τη Σύγχρονη Τέχνη και φιλοδοξεί να φέρει το σύγχρονο πολιτισμό κοντά στο σύγχρονο πολίτη.

Δείτε εδώ περισσότερα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εκδηλώσεις ΕΛΛΕΤ: Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2014

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το διάστημα Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2014.

Τρίτη 18/11: Εντευκτήριο ανοικτό για μέλη & φίλους 
Πέμπτη 27/11-Κυριακή 30/11: Εξόρμηση στην Αιδηψό
Τρίτη 2/12: Εντευκτήριο ανοικτό για μέλη & φίλους
Τρίτη 2/12: Διάλεξη καθ. A. Grohman, «Διαχείριση Υδατικών Πόρων στον Ελλαδικό χώρο...» 
Κυριακή 7/12: Ξενάγηση στο Αιγάλεω-Ιερά Οδό, συνδιοργάνωση ΕΛΛΕΤ, Locus Athens, NEON
Παρασκευή 12/12: Εορταγορά - Εντευκτήριο
Σάββατο 1
3/12: Εορταγορά - Εντευκτήριο 
Τρίτη 15/12: Εντευκτήριο ανοικτό για μέλη & φίλους

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.ellet.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλ.: 210 – 32 25 245 (εσωτ. 1, Ι. Κάβουρα)

Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τα email μας, τηλεφωνήστε στο 210-3225245 ή στείλτε email στο elet@ellinikietairia.gr

Facebook