Subject: ΕΛΛΕΤ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ Αρ. 6 21_07_2014

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

21 Ιουλίου 2014 • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 • Αρ. 6

•  Νέο Ρυθμιστικό Αθήνας – και πάλι καθοριστικός ο ρόλος της ΕΛΛΕΤ!
•  Αιγιαλός: τελευταίες εξελίξεις
•  Πρωτοβουλία της ΕΛΛΕΤ για το Ιστορικό Κέντρο Αθήνας
•  Η μεγάλη γιορτή της Πάτμου!
•  Διεθνές Συνέδριο ΕΕΒ για την Αειφόρο Γαλάζια Ανάπτυξη
•  Αειφόρο Σχολείο: Θερινό Πανεπιστήμιο στις Οινούσσες, 21-27/7/2014
•  Ορεινή Κορινθία – Ψάρι: Μονοπάτια Πολιτισμού & 1η Γιορτή Σταφίδας, 30/8/2014
•  Μια Μέρα στην Εξοχή με την ΕΛΛΕΤ! Save the Date, Κυριακή, 28/9/2014
•  Φθινοπωρινές εξορμήσεις της ΕΛΛΕΤ
•  Πρόγραμμα Εκδηλώσεων ΕΛΛΕΤ: Ιούλιος – Οκτώβριος 2014

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Νέο Ρυθμιστικό Αθήνας: και πάλι καθοριστικός

ο ρόλος της ΕΛΛΕΤ για την προστασία

Πλάκας & Θησείου!

Στα πλαίσια του Νέου Ρυθμιστικού Αθηνών η προτεινόμενη αλλαγή Χρήσεων Γης για την Πλάκα και το Θησείο απετράπη χάρις στην άμεση κινητοποίηση της ΕΛΛΕΤ και της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας προς τις αρμόδιες αρχές, τους Βουλευτές του Α΄Θερινού Τμήματος της Βουλής και τα ΜΜΕ με τεκμηριωμένα επιχειρήματα για την αποφυγή αλλαγών των χρήσεων γης στις δύο ιστορικές περιοχές της Πλάκας και του Θησείου.
Πολύτιμη ήταν η συμβολή του Δημάρχου Αθηναίων που τοποθετήθηκε άμεσα, καθώς επίσης και του Συλλόγου Αθηναίων και του ΚΙ.ΠΟ.ΚΑ. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη που – σεβόμενος τις τεκμηριωμένες θέσεις των πολιτών – απέσυρε τις προτεινόμενες αλλαγές πριν από τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Δείτε εδώ σχετικό άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ.
Δείτε εδώ την επιστολή κινητοποίησης που έστειλε η ΕΛΛΕΤ στους βουλευτές. 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Αιγιαλός: τελευταίες εξελίξεις

Σε συνέχεια των προσπαθειών μας σχετικά με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, οι εκπρόσωποι της ΕΛΛΕΤ ετοίμασαν και δεύτερο αναλυτικό μνημόνιο με τις απόψεις μας, κατόπιν αιτήματος του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών. Σε νέα συνάντηση διάρκειας 2 ¼ ωρών στο Υπουργείο Οικονομικών αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν οι τεκμηριωμένες απόψεις μας.

Στο κρίσιμο αυτό θέμα που τόσο έχει αγγίξει την κοινή γνώμη έχει πάρει σαφή θέση η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία οργανώσεων πολιτισμού και περιβάλλοντος, Europa Nostra. Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος κ.Dennis de Kergolay και ο Αντιπρόεδρος της Europa Nostra κ. Κώστας Καρράς, απέστειλαν σχετική επιστολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso. Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της Europa Nostra, κ.Dennis de Kergolay απέστειλε επίσης επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, επισημαίνοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχουν οι προτεινόμενες διατάξεις για την κοινωνική, οικονομική και περιβαλλοντική συνοχή της Ελλάδας.

Κατά τα φαινόμενα το επίμαχο αυτό νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στη Βουλή μετά το φθινόπωρο. Θα συνεχίσουμε να σας κρατάμε ενήμερους.

Δείτε εδώ την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Jose Manuel Barroso.
Δείτε εδώ την επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πρωτοβουλία της ΕΛΛΕΤ

για το Ιστορικό Κέντρο Αθήνας

Διαπιστώνοντας ότι η μεμονωμένη αντιμετώπιση προβλημάτων των περιοχών της Πλάκας και του Θησείου δεν είναι επαρκής, αλλά ότι είναι άμεση η ανάγκη κινητοποίησης για την αναβάθμιση και προστασία του συνόλου του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, στο οποίο οι εμβληματικές αυτές περιοχές εντάσσονται, η ΕΛΛΕΤ - με πρωτοβουλία της κας Λυδίας Καρρά και τη θερμή και ενεργή στήριξη του κ. Γιάννη Μιχαήλ - κάλεσε ειδικούς και φορείς να συμμετάσχουν στον διάλογο και να επεξεργασθούν την διαμόρφωση τεκμηριωμένων προτάσεων προς τον Δήμο Αθηναίων και αρμόδιες αρχές.

Στην ομάδα εργασίας «Δίκτυο Πολιτών Ιστορικού Κέντρου Αθήνας» συμβάλλουν οι: Βαρβάρα Βερνίκου – Πρόεδρος ΚΙΠΟΚΑ, Στέλιος Βούλγαρης, Δικηγόρος/Συνεργάτης Δημάρχου, Μάρω Ευαγγελίδου – Aρχιτέκτων Πολεοδόμος / πρώην Γ.Γ. ΥΠΕΚΑΒασιλική Ματζώρου – Δημοσιογράφος, Λιάνα Μεθενίτου – Αρχιτέκτων Μηχανικός / τέως υπάλληλος γραφείου Ιστορικού Κέντρου ΥΠΕΚΑ, Παναγιώτης Παρασκευόπουλος – Αρχιτέκτων / Πρόεδρος Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας, Ελευθέριος Σκιαδάς – Πρόεδρος Συλλόγου των Αθηναίων, Αλεξάνδρα Στράτου – ΑρχιτέκτωνΣτάθης Τριφύλλης – Ανάπτυξη ακινήτων, Μάγια Τσόκλη – Δημοσιογράφος.
Αποτέλεσμα των εργασιών ήταν η αποστολή σχετικής επιστολής προς τον Δήμαρχο Αθηναίων, καθώς και 2 σημαντικών κειμένων με τις θέσεις και τις πρώτες προτάσεις μας. Ο συντονισμός των φορέων για το Ιστορικό Κέντρο θα συνεχισθεί μετά τον Αύγουστο.  

Δείτε εδώ την επιστολή προς τον Δήμαρχο Αθηναίων.
Δείτε εδώ και εδώ τα κείμενα με τις προτάσεις / θέσεις της ΕΛΛΕΤ.

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η μεγάλη γιορτή της Πάτμου!

Τα φώτα στο νησί της Αποκάλυψης έστρεψε η μεγάλη γιορτή που διοργανώθηκε στην Πάτμο από την Europa Nostra και την ΕΛΛΕΤ, το Σάββατο, 7 Ιουνίου 2014.

Η Γιορτή ξεκίνησε από το πρωί, με τα εγκαίνια των Μονοπατιών Πολιτισμού που υλοποιούνται στο νησί με την χορηγία του κ. Φωκίωνα Ποταμιάνου, τον οποίο εκπροσώπησε η μητέρα του κα Ελένη Φίλωνος. Η Πάτμος γιόρτασε την ολοκλήρωση της α΄φάσης του προγράμματος μ’ ένα θεατρικό δρώμενο των παιδιών του Σχολείου της Χώρας που, όπως και άλλα σχολεία στην Πάτμο, έχουν «υιοθετήσει» από ένα μονοπάτι. Μίλησαν ακόμα τα μέλη των Φίλων των Μονοπατιών, κα Δέσποινα Βακράτση, λαογράφος και κ. Σπύρος Γιαμέος, αυτοκινητιστής. Χαιρετισμό απέστειλε η Ευρωπαία Επίτροπος κα Ανδρούλλα Βασιλείου.

Ακολούθησε η επίδοση του Βραβείου Europa Nostra – Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποδειγματική αναστήλωση των 3 ανεμόμυλων που χρονολογούνται από το 1588, από τα εμβληματικά μνημεία του νησιού, αιώνες τώρα. Την αποκάλυψη της τιμητικής πλακέτας έκανε ο Αντιπρόεδρος της Europa Nostra κ. Κώστας Καρράς, παρουσία της αρχιτέκτονος κας Δάφνης Μπέκετ και του βασικού χορηγού της αναστήλωσης κ. Charles Pictet. Η βράβευση τελείωσε με ένα τραγούδι αφιερωμένο στους μύλους που συνέθεσε και τραγούδησε με την οικογένειά του ο μαραγκός των μύλων, κ. Γιώργος Καμίτσης.

Η Γιορτή ολοκληρώθηκε στην Εταιρεία Πατμιακού Πολιτισμού της ΕΛΛΕΤ (Οικία Σταύρακα). Το αρχοντικό του 19ου αιώνα - που αποκαταστάθηκε με τη συμβολή του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και ιδιωτών χορηγών και θα λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο – φιλοξένησε μια ιδιαίτερη δεξίωση με μουσικό intermezzo από τον έλληνα βιολονίστα με τη διεθνή καριέρα, κ. Regi Papa. Χαιρετισμό απηύθηναν ο Πρόεδρος της ΕΛΛΕΤ κ. Κώστας Σταματόπουλος και η Πρόεδρος της ΕΠΑΠ κα Νάντα Γερουλάνου

Δείτε εδώ ένα απόσπασμα από το video της γιορτής. 

 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Διεθνές Συνέδριο ΕΕΒ

για την Αειφόρο Γαλάζια Ανάπτυξη

Με την ευκαιρία του εορτασμού των 40 χρόνων του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος (ΕΕΒ) και της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα μέλη του EEB στην Ελλάδα (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με τον συντονισμό του καθηγητή κ. Γεράσιμου Αράπη, Ecocity και Δίκτυο Μεσόγειος SOS) συνδιοργάνωσαν με το EEB και το Seas at Risk στις 3 Ιουνίου 2014 στην Αθήνα, διεθνές συνέδριο με τίτλο “Could Blue Growth Turn Into Green?”, που επικεντρώθηκε στην Αειφόρο Γαλάζια Ανάπτυξη.

Η Γαλάζια Ανάπτυξη είναι μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη στήριξη της αειφόρου ανάπτυξης των παράκτιων περιοχών και του θαλάσσιου τομέα. Εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ελληνικών και ευρωπαϊκών ΜΚΟ, επιχειρηματίες αλλά και πανεπιστημιακοί αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με το θέμα. Ο στόχος του συνεδρίου, ο οποίος και επετεύχθη, ήταν να συζητηθούν και να αναδειχτούν πολύπλευρα οι διάφορες πτυχές του θέματος (π.χ. ευρωπαϊκή νομοθεσία, ναυσιπλοΐα, λιμάνια και εκπομπές ρύπων, τουρισμός, αλιεία) δίνοντας έμφαση και στην Ευρω-Μεσογειακή διάσταση.
Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταδόθηκε ταυτόχρονα μέσω Διαδικτύου.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αειφόρο Σχολείο: Θερινό Πανεπιστήμιο

στις Οινούσσες, 21-27/7/2014

Η ΕΛΛΕΤ, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Έδρα της UNESCO για την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη οργανώνουν το Θερινό Πανεπιστήμιο με θέμα: «Αειφόρο Σχολείο-Αειφόρος Κοινότητα: Όλοι Νοιαζόμαστε, Όλοι Συμμετέχουμε» στο ακριτικό νησί των Οινουσσών, 21-27/7/2014.

Το Θερινό Πανεπιστήμιο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και στελέχη (Διευθυντές, Υπευθύνους Σχολικών δραστηριοτήτων κ.α.) της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε εκπαιδευτές ενηλίκων, σε εργαζόμενους σε φορείς που ασχολούνται με την αειφορία, σε φοιτητές και μεταπτυχιακούς φοιτητές, καθώς και σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να διευρύνει τους ορίζοντες και τις γνώσεις του.

Δείτε εδώ περισσότερα.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ορεινή Κορινθία – Ψάρι: Μονοπάτια Πολιτισμού

και 1η Γιορτή Σταφίδας, 30/8/2014

Ολοκληρώνονται τα Μονοπάτια Πολιτισμού στην Ορεινή Κορινθία – Ψάρι, στο τέλος Ιουλίου. Ένα πανέμορφο ορεινό αγροτικό τοπίο με παρθένα φύση και ιστορικούς αμπελώνες – που καταστράφηκε ολοκληρωτικά από τους Ναζί το 1944 και ανακάμπτει βασισμένο στην πλούσια παράδοσή του – φιλοξενεί ένα δίκτυο 5 περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, με υπέροχη θέα και πλούσια ιστορία.  

Το Σάββατο 30 Αυγούστου, εγκαινιάζουμε τα Μονοπάτια Πολιτισμού και συμμετέχουμε στην «1η Γιορτή Κορινθιακής Σταφίδας». Οι κάτοικοι του Ψαρίου μας προσκαλούν να τρυγήσουμε και να απλώσουμε τη σταφίδα, να περπατήσουμε τα μονοπάτια στους μοναδικούς αμπελώνες και να γιορτάσουμε τη συγκομιδή μαζί τους! Ελάτε με την οικογένεια και τους φίλους σας!

Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμα, όπως διαμορφώνεται από την τοπική κοινότητα Ψαρίου. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Μια Μέρα στην Εξοχή με την ΕΛΛΕΤ!

Save the Date, Κυριακή, 28/9/2014

Την Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου θα έχουμε την ευκαιρία να ανταμώσουμε - μικροί και μεγάλοι - στο Κτήμα Κοκοτού (Σταμάτα Αττικής) στην ολοήμερη γιορτή της ΕΛΛΕΤ «Μια Μέρα στην Εξοχή» γεμάτη δρώμενα, μουσική, φαγητό, παιχνίδια για τα παιδιά και πολλές εκπλήξεις
Λεπτομέρειες θα σας αποκαλύπτουμε σιγά - σιγά.
Εσείς απλά σημειώστε τη μέρα! 

Δείτε εδώ περισότερα. 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Φθινοπωρινές εξορμήσεις της ΕΛΛΕΤ

Λίγο πριν αρχίσουν οι καλοκαιρινές μας αποδράσεις σε αγαπημένα μέρη - νησιά, παραλίες, ορεινούς τόπους των παππούδων μας, σας δίνουμε μια μικρή γεύση των εξορμήσεων της ΕΛΛΕΤ για το τέλος του καλοκαιριού και το φθινόπωρο: Άνδρος, Βελιγράδι και Λίμνη Κερκίνη, θα καλύψουν και τους πιο απαιτητικούς ταξιδιώτες.

Δείτε εδώ περισσότερα. 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εκδηλώσεις ΕΛΛΕΤ: Ιούλιος – Οκτώβριος 2014

 Προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το διάστημα Ιουλίου - Οκτωβρίου 2014.

Δευτέρα 21/7-Κυριακή 27/7: Αειφόρο Σχολείο - Θερινό Πανεπιστήμιο στις Οινούσσες
Πέμπτη 28/8-Κυριακή 31/8: Εξόρμηση στην Άνδρο
Σάββατο 30/8: Εγκαίνια Μονοπατιών Πολιτισμού & 1η Γιορτή Σταφίδας, Ψάρι Ορ. Κορινθίας
Πέμπτη 18/9-Κυριακή 21/9: Εξόρμηση στο Βελιγράδι
Κυριακή 28/9: «Μια Μέρα στην Εξοχή» με την ΕΛΛΕΤ, Κτήμα Κοκοτού, Σταμάτα Αττικής 
Παρασκευή 10/10: Παρουσίαση & Φωτογραφική έκθεση του έργου της ΕΛΛΕΤ, Καλαμάτα
Σάββατο 11/10: Ημερίδα «Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών...», Καλαμάτα
Κυριακή 12/10: Εκδήλωση για την αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγ. Πέτρου, Καστάνια
Πέμπτη 16/10-Κυριακή 19/10: Εξόρμηση στη Λίμνη Κερκίνη

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.ellet.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλ.: 210 – 32 25 245 (εσωτ. 1, Ι. Κάβουρα)

Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τα email μας, τηλεφωνήστε στο 210-3225245 ή στείλτε email στο elet@ellinikietairia.gr

Facebook