Subject: ΕΛΛΕΤ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ Αρ. 5 22_05_2014

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

22 Μαΐου 2014 • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 • Αρ. 5

•  6 Χρόνια μετά - Πανηγυρική Δικαίωση για την ΕΛΛΕΤ!
•  SOS-Προστατεύουμε τις ακτές μας! Το νομοσχέδιο "παγώνει", ο αγώνας συνεχίζεται
•  "7 Most Endangered" Τα καταφέραμε: η Ευρώπη ψηφίζει Καστοριά! 
•  Πρωτομαγιά 2014 - Ημέρα Μονοπατιών!
•  Πρωτοβουλία ΕΛΛΕΤ-Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ για την προστασία της Ύδρας
•  Τα διατηρητέα ακίνητα στον Αγ. Φίλιππο Πλάκας σε κίνδυνο!
•  "Το Σάββατο του Παραγωγού", 23/5/2014
•  Πρέβεζα: αναβιώνει η Τοπική Επιτροπή της ΕΛΛΕΤ
•  Πρόγραμμα Εκδηλώσεων ΕΛΛΕΤ: Μάιος - Ιούνιος 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

6 Χρόνια μετά-Πανηγυρική δικαίωση για την ΕΛΛΕΤ!

Μετά από 6 χρόνια, η ΕΛΛΕΤ δικαιώνεται πανηγυρικά από την ελληνική δικαιοσύνη! 

Τα δύο μέλη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΛΕΤ και κάτοικοι της Πλάκας, Γιάννης Λύρας και Κώστας Καρράς - τότε Πρόεδρος - που είχαν υποστεί διασυρμό μετά από ανώνυμη καταγγελία για παραβίαση του αρχαιολογικού νόμου, σε μια εποχή μεγάλων αγώνων για την Πλάκα, αθωώθηκαν πλήρως από την δικαιοσύνη στις 17 Μαρτίου και 5 Μαΐου 2014 αντίστοιχα.

Η ΕΛΛΕΤ συνεχίζει τον αγώνα της για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

SOS-Προστατεύουμε τις ακτές μας!

Το νομοσχέδιο "παγώνει", ο αγώνας συνεχίζεται

Μετά την μαζική κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτώνη κυβέρνηση προχώρησε σε «πάγωμα» του προτεινόμενου νομοσχεδίου «Οριοθέτηση, προστασία και διαχείριση αιγιαλού και παραλίας». Στόχος, σύμφωνα με την δήλωση του Υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη, η «διαβούλευσή του να είναι εξαντλητική ώστε, μετά τις ευρωεκλογές, να ενημερωθεί η κυβέρνηση για τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα αυτής της διαβούλευσης και να διαμορφωθεί η τελική θέση της».

Η ΕΛΛΕΤ συμμετείχε ενεργά στην συλλογή υπογραφών εναντίον του νομοσχεδίου και ενημέρωσε άμεσα την ηγεσία των Υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής για τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Στο επόμενο διάστημα θα συμβάλλει στον διάλογο με συγκεκριμένες, τεκμηριωμένες προτάσεις και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Παράλληλα, οι 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τις δυνάμεις τους και ζητούν ενόψει Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών, από τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες:
1. Να πάρουν αμέσως θέση εναντίον του νομοσχεδίου για τον αιγιαλό και να απαιτήσουν την απόσυρσή του.
2. Να δεσμευτούν ότι μέσα από το θεσμικό τους ρόλο θα προστατεύσουν τον αιγιαλό και δεν θα περιορίσουν στο παραμικρό το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης και χρήσης στις παραλίες.

Δείτε περισσότερα εδώ
Για συνεχή ενημέρωση, επισκεφθείτε την κοινή σελίδα που υποστηρίζουν οι 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις http://www.sos-aktes.gr/

* Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Β. Παυλίδη για το σκίτσο του.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

"7 Most Endangered" - Τα καταφέραμε:

η Ευρώπη ψηφίζει Καστοριά!

Η παλιά πόλη της Καστοριάς, με την άμεση κινητοποίηση της ΕΛΛΕΤ, κατάφερε να ενταχθεί φέτος στο πρόγραμμα “7 Most Endangered” – “7 Πιο Επαπειλούμενα Μνημεία”, όπως ανακοίνωσαν στη Βιέννη στις 4 Μαΐου 2014 η Europa Nostra με το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων!

Η πρόταση της Καστοριάς για το Πρόγραμμα “7 Most Endangered” έγινε από την ΕΛΛΕΤ σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς, σε συνέχεια σχετικής ημερίδας τον Οκτώβριο 2013, όπου είχε διαπιστωθεί η ανάγκη άμεσης κινητοποίησης για την διάσωση του εξαιρετικού οικιστικού συνόλου. Δήμος, ΕΛΛΕΤ και ιδιώτες επιδόθηκαν σ’ έναν πραγματικό «αγώνα δρόμου», ώστε να συνταχθεί μια λεπτομερής και τεκμηριωμένη μελέτη / φάκελος υποψηφιότητας και να τηρηθεί η σχετική προθεσμία.

Τεχνογνωσία, οικονομική υποστήριξη, διεθνής προβολή και διαμόρφωση βιώσιμων λύσεων, θα είναι τα οφέλη της ένταξης της πόλης στο πρόγραμμα. Επιτέλους, προοπτική νέας ζωής για την παλιά πόλη της Καστοριάς!  
   
Δείτε περισσότερα εδώ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πρωτομαγιά 2014 - Ημέρα Μονοπατιών!

Με δεκάδες δράσεις σε όλη την Ελλάδα και το μεγαλύτερο στεφάνι γύρω από τον Πύργο της Οινόης ανταποκρίθηκαν μεγάλοι και μικροί στην πρόσκληση της ΕΛΛΕΤ να «πιάσουμε» φέτος τον Μάη σ’ ένα μονοπάτι του τόπου μας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού».

Στη Σαντορίνη, τη Σίφνο, την Σκιάθο, την Ορεινή Κορινθία, την Αίγινα, τις Μικρές Κυκλάδες, τη Σίκινο, τον Μαραθώνα και άλλες περιοχές της χώρας, με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών μας επιτροπών, οργανώθηκαν περίπατοι, καθαρισμοί, μουσικές εκδηλώσεις και πολλές ευφάνταστες δράσεις που οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν μαζί μας σε video, φωτογραφίες και αναρτήσεις στα social media. «Και του χρόνου!», σε ακόμα περισσότερα μονοπάτια, σ’ όλη την Ελλάδα. 

Χορηγός Επικοινωνίας του προγράμματος: ΣΚΑΪ και ΣΚΑΪ 100,3.
Δείτε περισσότερα εδώ
Δείτε εδώ το αφιέρωμα του ΣΚΑΪ - Econews.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πρωτοβουλία ΕΛΛΕΤ και Σχολής Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ για την προστασία της Ύδρας, 26/4/2014

Η σύσταση επιστημονικής επιτροπής με εξειδικευμένα μέλη της ΕΛΛΕΤ και της Σχολής Αρχιτεκτόνων Ε.Μ.Π., και στόχο τον σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προστασίας και ανάπτυξης του οικισμού της Ύδρας, θεωρήθηκε απαραίτητη κατά την 6η ημερίδα για την Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών που διοργανώθηκε από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΣΑΚ) στην Ύδρα, στις 26 Απριλίου 2014. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.  

Για τον σκοπό αυτό κρίθηκε σκόπιμη η δημιουργία ειδικού Γραφείου Ύδρας, το οποίο: α) θα συγκεντρώσει και θα αξιοποιήσει τις μελέτες που έχουν ήδη συνταχθεί για τον οικισμό και θα υποδείξει τις απαιτούμενες επιπλέον μελέτες και δράσεις, β) θα συνεργάζεται με τον Δήμο Ύδρας, θα παρακολουθεί την εξέλιξη του οικισμού και θα καταγράφει τα προβλήματα των κατοίκων με στόχο την υπόδειξη λύσεων, γ) θα συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς για την προστασία της Ύδρας για την υποβοήθηση δημιουργίας του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου προστασίας και σχεδιασμού. Βασική προτεραιότητα της ΕΛΛΕΤ, να βρεθούν οι σχετικοί πόροι, ώστε η πρωτοβουλία αυτή να υλοποιηθεί άμεσα.

Πληροφορίες: ΣΑΚ, τηλ. 210 - 32 25 245 (εσωτ. 110 - Κ. Κουτσαδέλης).

ΕΝΗΜΕΡΩΣH

Τα διατηρητέα ακίνητα στον Αγ. Φίλιππο Πλάκας

σε κίνδυνο!

Πιστή στην πολιτική της για την ανάγκη διαφύλαξης του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και στους νόμους της Πολιτείας που όρισαν την Πλάκα στο σύνολό της διατηρητέα, η ΕΛΛΕΤ στηρίζει τους κατοίκους που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα 2 σπίτια (Αγ. Φιλίππου 14 & 20), ζητώντας την ακύρωση του αποχαρακτηρισμού τους ως διατηρητέων. Μετά τον αποχαρακτηρισμό τους, τα δύο οικήματα θα απαλλοτριωθούν και θα κατεδαφισθούν για την επέκταση της ήδη ικανοποιητικής ανασκαφής της Ποικίλης Στοάς από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή. Και τα δύο σπίτια διακρίνονται για τις ωραίες τους προσόψεις: το ένα ανήκει στα σπάνια δείγματα της οθωνικής περιόδου, ενώ το άλλο χρονολογείται στο κατώφλι του 20ου αιώναΑξίζει να σημειωθεί ότι η πρακτική που πλέον επικρατεί από τότε που η Πλάκα κήρύχθηκε διατηρητέα, επιτρέπει την συνέχιση της ανασκαφής και τη διατήρηση των ευρημάτων μέσα στα κτήρια ή την απομάκρυνσή τους, εάν αυτό θεωρηθεί απαραίτητο, χωρίς να επιβάλλει την κατεδάφιση των κτηρίων. 

Η κατεδάφιση των 2 διατηρητέων σπιτιών θα διαλύσει την πλατεία Αγ.Φιλίππου, θα δημιουργήσει ένα χάσμα ιδιαίτερα εμφανές από την Ακρόπολη και, βέβαια, θα πλήξει τον ιστό του παραδοσιακού συνόλου της Πλάκας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

«Το Σάββατο του Παραγωγού», 24/5/2014

2ο «Σάββατο του Παραγωγού» στις 24 Μαΐου και ώρα 12:00, στην ΕΛΛΕΤ, με εκλεκτούς προσκεκλημένους από το ευρύ φάσμα της αγροτικής παραγωγής και διανομής.

Ελάτε να γνωρίσουμε επιτυχημένους επαγγελματίες που συνδύασαν την αγροτική παραγωγή με τη βιώσιμη επιχειρηματικότητα, να ακούσουμε την ιστορία, τους προβληματισμούς και τις ιδέες τους για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου και να δοκιμάσουμε τα προϊόντα τους.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ
Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε με την Γραμματεία: 210 – 32 25 245 (εσωτ. 6 - Κ. Βλάχου).

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πρέβεζα: αναβιώνει η Τοπική Επιτροπή της ΕΛΛΕΤ

Αναβιώνει με 13 νέα μέλη η Τοπική Επιτροπή της ΕΛΛΕΤ στην Πρέβεζα που αρχικά δημιουργήθηκε το 2001: Κ. Βαγγελάκη-Καθηγήτρια Πληροφορικής, Ε. Γέρου-Συνταξιούχος Υπάλληλος ΙΓΜΕ, Ε. Γεωργίου-Καθηγήτρια Φυσικός, Σ. Κανιώρης-Μηχανολόγος Μηχανικός, Ν. Καράμπελας-Επιχειρηματίας, Θ. Κολοβός-Συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Β. Λέκκας-Περιβαλλοντολόγος Ιχθυολόγος, Χ. Μακρής-Συνταξιούχος, Π. Μουρεζίνης-Συνταξιούχος Τραπεζικός, Μ. Μπόγδου-Συνταξιούχος Δικαστής, Ε. Συνεσίου-Καθηγήτρια Φιλόλογος, Γ. Τσιλιγκίρης-Ναυπηγός, Χ.Ε. Φονταράς-Μηχανολόγος Μηχανικός.

Η Επιτροπή θα παρακολουθεί με εγρήγορση τα περιβαλλοντικά και πολιτιστικά θέματα της περιοχής.   

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ εύχεται καλή επιτυχία στο έργο τους ! 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εκδηλώσεις ΕΛΛΕΤ: Μάιος - Ιούνιος 2014

Προγραμματισμένες εκδηλώσεις για το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου:

• Παρασκευή, 23/5:  Πολιτιστική περιήγηση στη Μονή Δαφνίου & τον Βοτανικό Κήπο
• Σάββατο 24/5:  «Σάββατο του Παραγωγού»
• Τετάρτη, 28/5:  Εντευκτήριο ανοιχτό για τα μέλη
• Παρασκευή 30/5-Κυριακή 1/6:  Εξόρμηση στην Ημαθία
• Τρίτη 3/6:  Ημερίδα για την «Γαλάζια Ανάπτυξη», Αμφιθέατρο Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών
• Σάββατο 7/6:  Πάτμος - Εγκαίνια Μονοπατιών & Οικίας Σταύρακα, από την Επίτροπο ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.ellet.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλ.: 210 – 32 25 245 (εσωτ. 1 - Ι. Κάβουρα)

Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τα email μας, τηλεφωνήστε στο 210-3225245 ή στείλτε email στο elet@ellinikietairia.gr

Facebook