Subject: ΕΛΛΕΤ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ Αρ. 4 04_04_2014
 

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

4 Απριλίου 2014 • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 • Αρ. 4

•  ΤΑΤΟΪ – Καθοριστική μελέτη της ΕΛΛΕΤ για την αποκατάσταση & αξιοποίησή του
•  «ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: Πολιτιστικό Τοπίο» Έκθεση UNESCO, Παρίσι, 4-19/3/2014
•  1ο Συνέδριο “ENtopia: Our Places in Europe”, Χίος, 28-30/3/2014
•  ΕΛΛΕΤ: κατά της αποδυνάμωσης του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα ΧΞΕ
•  Μνημεία της Κεφαλονιάς σε κίνδυνο!
•  Ύδρα - Ημερίδα «Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών», 26/4/2014
•  Πρόγραμμα Εκδηλώσεων ΕΛΛΕΤ: Απρίλιος - Μάιος 2014

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Τατόι: Καθοριστική μελέτη της ΕΛΛΕΤ 

για την αποκατάσταση & αξιοποίησή του

Μια ρεαλιστική και τεκμηριωμένη μελέτη ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του συνόλου του κτήματος Τατοΐου παρουσίασε η ΕΛΛΕΤ με τη στήριξη της Europa Nostra σε συνέντευξη τύπου στις 6/3/2014. Η μελέτη – με βασική αρχή τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Κτήματος -έχει ήδη υποβληθεί στα αρμόδια κρατικά όργανα. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις αναστήλωσης και χρήσης των κτηρίων καθώς και μοντέλο οικονομικής διαχείρισης και αποδεικνύει την βιωσιμότητα του κτήματος και τη δυνατότητα άντλησης πόρων από το εξωτερικό. 

Η μελέτη αυτή έρχεται σε συνέχεια της πολυετούς δράσης της ΕΛΛΕΤ που είχε ως αποτέλεσμα την κήρυξη του συνόλου του Τατοΐου ως διατηρητέο και των προτάσεών της προς τους αρμόδιους φορείς για τη σωστή χρήση των κτηρίων του κτήματος. 

Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε στην προσπάθεια για τη διάσωση του κτήματος Τατοΐου, επικοινωνήστε μαζί μας στο email elet@ellinikietairia.gr

Δείτε την περιληπτική πρόταση της ΕΛΛΕΤ εδώ
Δείτε εδώ άρθρο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ
Δείτε εδώ άρθρο της Εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
Παρακολουθήστε εδώ την εκπομπή Econews - SKAI tv για την πρόταση της ΕΛΛΕΤ.
Παρακολουθήστε εδώ την σχετική συνέντευξη των Κ. Καρρά και Κ. Σταματόπουλου στο SBC tv.

ΕΚΘΕΣΗ

«ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: Πολιτιστικό Τοπίο»

UNESCO, Παρίσι 4-19/3/2014

Με εξαιρετική επιτυχία έκλεισε η έκθεση «MARATHON: Cultural Landscape / MARATHON: Paysage Culturel» που διοργάνωσε η ΕΛΛΕΤ υπό την αιγίδα της UNESCO και με τη συνεργασία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδος στην UNESCO, στο Παρίσι.

Για 2 εβδομάδες, χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλον τον κόσμο γνώρισαν τον Μαραθώνα στο εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής Hall Ségurμέσα από 20 πανώ ύψους 4 μέτρων με μοναδικά στιγμιότυπα από τον ιστορικό τόπο και εύληπτο πληροφοριακό υλικό στα αγγλικά και γαλλικά. 

Πρόκειται για την πρώτη διεθνή προβολή του Μαραθώνα ως πολιτιστικού συνόλου με βασικούς άξονες την περιβαλλοντική, ιστορική, πολιτισμική και αθλητική του σημασία, καθώς και την ανθρώπινη δημιουργία σήμερα. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» σε σύλληψη και κείμενα της Λυδίας Καρρά, με τη στήριξη του Δήμου Μαραθώνος, την ευγενική χορηγία ανώνυμων δωρητών και της εταιρείας Polichromo και την άμεση ανταπόκριση των πολιτών του Μαραθώνα, ειδικών επιστημόνων, φωτογράφων και μιας σειράς σημαντικών φορέων στο κάλεσμα της ΕΛΛΕΤ για την συγκέντρωση φωτογραφικού υλικού. Η έκθεση προγραμματίζεται να φιλοξενηθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς. 

Για όλους εκείνους που δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν το Παρίσι, δίνουμε μια μικρή γεύση εικονικής περιήγησης στην έκθεση εδώ
Δείτε: 
- περισσότερες πληροφορίες εδώ
- τους χαιρετισμούς των Francesco Bandarin, Assistant Director General for Culture της UNESCO και Λυδίας Καρρά, στα εγκαίνια της έκθεσης.
- Άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - "Φύση & πολιτισμός μαζί"
- Άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Τήλεφος 
 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

“ENtopia: Our Places in Europe”

Χίος, 28-30/3/2014

"The significance of your initiative to run this first conference for ENtopia, is immeasurable, and we will realise its potential in detail in the months and years to come!"

Με αυτά τα λόγια συνόψισε την επιτυχία του 1ου Συνεδρίου για το πρόγραμμα της Europa Nostra “ENtopia: Our Places in Europe” που διοργάνωσε η ΕΛΛΕΤ στη Χίο το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Philip Geoghegan, διακεκριμένος αρχιτέκτονας και εμπνευστής του προγράμματος.

Αντιπρόσωποι 10 ευρωπαϊκών χωρών παρουσίασαν τις δικές τους περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα - πανέμορφες μικρές πόλεις και χωριά με λιγότερους από 15.000 κατοίκους - και έθεσαν τις βάσεις δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κοινοτήτων με στόχο την προστασία, ανάδειξη και αειφορική ανάπτυξη τόπων με ιδιαίτερα φυσικά, αρχιτεκτονικά, ιστορικά και περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Το πρόγραμμα αποτελεί μία διεθνή προσπάθεια της Europa Nostra με πρωτοβουλία των Philip Geoghegan και Κώστα Καρρά - για να μην χαθούν περιοχές με ιστορία, αρχιτεκτονική και φυσικό κάλλος που δε διαβρώθηκαν από το πέρασμα του χρόνου.
 
Το συνέδριο διοργανώθηκε με την ενεργό στήριξη του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Κ. Γανιάρη και της 3ης  Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Ευχαριστούμε θερμά για τη φιλοξενία το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος και τους Γιώργο και Αλεξάνδρα Προκοπίου

Δείτε περισσότερα εδώ
Δείτε άρθρο της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εδώ 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΛΛΕΤ:  κατά της αποδυνάμωσης του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για τα Χωροκατακτητικά Ξενικά Είδη

Η εξάπλωση των Χωροκατακτητικών Ξενικών Ειδών (ΧΞΕ) είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες απώλειας βιοποικιλότητας και μείωσης της σωστής λειτουργίας των οικοσυστημάτων, ενώ η εγκατάστασή τους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανθρώπινη υγεία και την οικονομία.

Για το λόγο αυτό, η ΕΛΛΕΤ άσκησε έντονες πιέσεις προς τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες σχετικά με την αποδυνάμωση του προτεινόμενου Κανονισμού για την πρόληψη και διαχείριση της εισαγωγής και εξάπλωσης χωροκατακτητικών ξένων ειδών (ΧΞΕ), που προωθούσε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Δείτε περισσότερα εδώ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Μνημεία της Κεφαλονιάς σε κίνδυνο!

Ακόμα πιο επίκαιρη κατέστησαν οι πρόσφατοι ισχυροί σεισμοί που έπληξαν το νησί, την πρωτοβουλία της ΕΛΛΕΤ για τη διάσωση τριών σημαντικών μνημείων της Κεφαλονιάς - του παλαιού καθολικού της Μονής Σισίων, του Αγίου Σπυρίδωνος στον οικισμό Κάστρο Αγίου Γεωργίου και του αρχοντικού Βαλλιάνου στις Κεραμειές. Στόχος μας είναι η εξεύρεση χρημάτων για την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης, ώστε τα σχετικά έργα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. 

Δείτε περισσότερα εδώ  
Δείτε εδώ σχετικό άρθρο της Εφημερίδας Δημοπρασιών.

Με την συνδρομή όλων μας τα μνημεία της Κεφαλονιάς μπορούν να σωθούν!

ΗΜΕΡΙΔΑ

Ύδρα: «Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών & Σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός», 26/4/2014

Η 6η Ημερίδα για την Προστασία των Παραδοσιακών Οικισμών θα πραγματοποιηθεί στην Ύδρα, το Σάββατο, 26/04/2014 με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ.

Σημαντικοί ομιλητές συζητούν για την προστασία των παραδοσιακών οικισμών στο πλαίσιο των σημερινών αναπτυξιακών προκλήσεων, στην Ύδρα, έναν εμβληματικό οικισμό της χώρας.

Για περισσότερες πληροφορίες, αίτηση συμμετοχής και το πρόγραμμα δείτε εδώ 

 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Εκδηλώσεις ΕΛΛΕΤ: Μάιος - Απρίλιος 2014

Δείτε παρακάτω τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις μας για το δίμηνο Απριλίου – Μαΐου 2014.

• Τετάρτη, 9/4:      Εντευκτήριο ανοιχτό για τα μέλη
• Σάββατο, 26/4:    Ημερίδα «Προστασία Παραδοσιακών Οικισμών...», Ύδρα
• Πέμπτη, 1/5:        Ημέρα Μονοπατιών
 Τετάρτη, 7/5:      Εντευκτήριο ανοιχτό για τα μέλη
• Τετάρτη, 7/5:      11ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών
• Τετάρτη, 14/5:    Εντευκτήριο ανοιχτό για τα μέλη
• Τετάρτη, 14/5:    11ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών
• Σάββατο, 24/5:    Σάββατο του Παραγωγού
• Παρασκευή, 30/5 – Κυριακή 1/6: Εξόρμηση στην Ημαθία

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.ellet.gr ή επικοινωνήστε μαζί μας τηλ.: 210 – 32 25 245 (εσωτ. 1, Ι. Κάβουρα)

Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τα email μας, τηλεφωνήστε στο 210-3225245 ή στείλτε email στο elet@ellinikietairia.gr

Facebook