Subject: ΕΛΛΕΤ ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ Αρ. 11 22_12_2017

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

22 Δεκεμβρίου 2017 • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 • Αρ. 11

•  Με τις ευχές μας για Καλές Γιορτές!
•  Δάση & Δασικό Κτηματολόγιο - παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε στις εξελίξεις
•  Λευκά Όρη - ΙΚΜ: Συνεργασία για μια σημαντική Πρότυπη Οικολογική Δράση!
•  «Νέες Τεχνολογίες και Αρχιτεκτονική Κληρονομιά» στην Καλαμωτή Χίου
•  Ξαναζωντανεύει η Αρχαία Καρθαία στην Κέα...
•  Στον Προμαχώνα Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο...
•  14ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών: ένας επιτυχημένος θεσμός
•  Χριστούγεννα... με την πένα Ελλήνων λογοτεχνών
•  «Ώσμωση των Πολιτισμών»: η σειρά διαλέξεων που ξεχώρισε

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

Με τις ευχές μας για Καλές Γιορτές!

 

 Θερμές ευχές

για Καλά Χριστούγεννα

και

μια Χαρούμενη Νέα Χρονιά για όλους!

Διαβάστε για μερικά απ' όσα καταφέραμε όλοι μαζί
τους τελευταίους μήνες!

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

Δάση και Δασικό Κτηματολόγιο:

παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε στις εξελίξεις

Παρακολουθώντας τις σχετικές εξελίξεις το φθινόπωρο η ΕΛΛΕΤ κινητοποίησε φορείς περιοχών που θίγονταν άμεσα από νέα νομοθετική ρύθμιση που έθιγε την προστασία δασικών εκτάσεων που είναι χαρακτηρισμένες ως «τεχνητές φυτείες». Ως αποτέλεσμα ασκήθηκε από τους αρμόδιους φορείς προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο ζητάει την ακύρωση του παραπάνω νομοθετήματος.

Οι ενέργειες αυτές αποτελούν συνέχεια της ενασχόλησης της ΕΛΛΕΤ με το φλέγον ζήτημα των δασικών χαρτών. Υπενθυμίζεται ότι ως αποτέλεσμα επιτυχούς ημερίδας η ΕΛΛΕΤ προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση νομοθετήματος που επιτρέπει ουσιαστικές αλλαγές επί των δασικών χαρτών «από το παράθυρο» χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της «διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων» σε διάφορα, μάλιστα, στάδια της κατάρτισής τους, καθώς προκύπτουν παραβιάσεις της συνταγματικής υποχρέωσης του Κράτους για τη σύνταξη Δασολογίου και την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων. Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον έμπειρο νομικό Δήμο Νικόπουλο για την νομική υποστήριξη και το μέλος Δ.Σ. Ειρήνη Μολφέση για τον συντονισμό.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Λευκά Όρη - ΙΚΜ: Συνεργασία

για μια σημαντική Πρότυπη Οικολογική Δράση!

Σε μια σημαντική συνεργασία με το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Κ. Μητσοτάκης και στόχο την υλοποίηση μιας μεγάλης οικολογικής πρωτοβουλίας στα Λευκά Όρη της Κρήτης, προχωρά η ΕΛΛΕΤ. H δράση με τίτλο «Διαδρομή Κωνσταντίνου Μητσοτάκη: Μια Πρότυπη Οικολογική Δράση. Από το Κρητικό έως το Λιβυκό Πέλαγος μέσα από τα Λευκά Όρη» παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 5/12 και υλοποιείται σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και WWF Ελλάς.

Συγκεκριμένα, μετά από μελέτη που εκπόνησε η ΕΛΛΕΤ (με μελετητή τον Τ. Αδαμακόπουλο) θα δημιουργηθεί δίκτυο μονοπατιών, συνολικού μήκους 58 χλμ., που θα διασχίζει τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων. Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες σήμανσης, συντήρησης και αποκατάστασης μονοπατιών, με στόχο την ασφάλεια των επισκεπτών και την ανάδειξη της Δυτικής Κρήτης σε διεθνές κέντρο περιπατητικού τουρισμού. Το έργο αυτό αναδεικνύει και προβάλει την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της περιοχής, την φύση και την ιστορία του τόπου. Παράλληλα, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης έχει αναλάβει τη μελέτη και τη δημιουργία Βοτανικού Κήπου, ενώ το τρίτο σκέλος της δράσης -Πρότυπη Οικολογική Αποκατάσταση σε περιοχή των Λευκών Ορέων- θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το WWF Ελλάς.

Η ΕΛΛΕΤ ευχαριστεί το Ίδρυμα Κ. Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη του και προσβλέπει στην υλοποίηση του οράματος του διορατικού πολιτικού που θεωρούσε την προστασία του περιβάλλοντος βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης και της κοινωνικής προόδου.

ΗΜΕΡΙΔΑ

«Νέες Τεχνολογίες και Αρχιτεκτονική Κληρονομιά» στην Καλαμωτή Χίου

Τα αποτελέσματα μιας καινοτόμας πρακτικής αποτύπωσης παραδοσιακών οικισμών που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά, σε συνεργασία με το Ε.Μ.Π., στην Καλαμωτή της Χίου (Φωτογραμμετρική Αποτύπωση Αναπτυγμάτων Όψεων) αλλά και η διάσωση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς των Μαστιχοχωρίων συζητήθηκαν στην Ημερίδα «Νέες Τεχνολογίες και Αρχιτεκτονική Κληρονομιά» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Μαστίχας, στη Χίο.

Η ημερίδα διοργανώθηκε από την ΕΛΛΕΤ-Τοπική Επιτροπή Χίου και τον Προοδευτικό Όμιλο Καλαμωτής. Η συμμετοχή ήταν πραγματικά εντυπωσιακήτις εργασίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 150 συμμετέχοντες (τοπικές αρχές, θεσμικοί φορείς, μηχανικοί, κάτοικοι, επιστήμονες της Χίου), ενώ ο Προοδευτικός Όμιλος Καλαμωτής και οι εξαιρετικά φιλόξενοι κάτοικοι του χωριού υποδέχθηκαν την ομάδα των ειδικών με γεύμα - παραδοσιακό χιώτικο φαγητό...

Δείτε περισσότερα...

ΒΡΑΒΕΙΑ EUROPA NOSTRA 2017

Ξαναζωντανεύει η Αρχαία Καρθαία στην Κέα...

Με μια μοναδική τελετή πραγματοποιήθηκε η τοπική απονομή του Βραβείου Europa Nostra 2017 στο έργο «Συντήρηση και Ανάδειξη αρχαίας Καρθαίας Κέας»στις 15 Σεπτεμβρίου στην Κέα.
Στον κατάμεστο αρχαιολογικό χώρο, χαιρετισμούς απεύθυναν οι: Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας ΥΠ.ΠΟ.Α., Γεώργιος Λεονταρίτης, Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιάννης Ευαγγέλου, Δήμαρχος Κέας, Κώστας Καρράς, Αντιπρόεδρος Europa Nostra & ιδρυτής ΕΛΛΕΤ, Φανή Μαλλούχου-Tufano, Πρόεδρος κριτικής επιτροπής στην κατηγορία «Συντήρηση», και Ομ. Καθ. Ευαγγελία Σημαντώνη-Μπουρνιά, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής του Έργου. Ακολούθησε μια ιδιαίτερη παράσταση στο αρχαίο θέατρο: για πρώτη φορά μετά από 1800 χρόνια (!) εγκατάλειψης παρουσιάστηκε η ακροτελεύτια Ραψωδία Ω από την ΙΛΙΑΔΑ του Ομήρου ως μια δράση λόγου και μουσικής, σε μετάφραση του αείμνηστου Δημήτρη Μαρωνίτη.

Η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra Sneska Quaedvlieg Mihailovic τόνισε: «Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την υψηλή ποιότητα αποκατάστασης του τόσο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Καρθαίας. Οι φορείς αλλά και τα άτομα που συνέβαλαν στο έργο αυτό θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για το επίτευγμά τους. Εκείνο όμως που κάνει μοναδικό αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο για τον επισκέπτη είναι η εκπληκτική ομορφιά του φυσικού του περιβάλλοντος. Κάθε δυνατή προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί για να διατηρηθεί η εξαιρετική αρμονία μεταξύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και του τοπίου που τους περιβάλλει. Κάθε σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης για την Καρθαία θα πρέπει συνεπώς να βασίζεται και να αναδεικνύει αυτή την μοναδική σχέση και συνομιλία μεταξύ πολιτισμού, ιστορίας και φύσης».

Δείτε περισσότερα...

ΒΡΑΒΕΙΑ EUROPA NOSTRA 2017

Στον Προμαχώνα του Παλατιού

του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο...

Με ένα διήμερο εκδηλώσεων – φωτογραφική έκθεση, μουσική εκδήλωση, παρουσιάσεις πολυμεσικών προγραμμάτων, χορευτικό δρώμενο, περιηγήσεις – γιορτάσθηκε η τοπική απονομή του βραβείου Europa Nostra 2017 στο έργο «Αποκατάσταση-Ανάδειξη του Προμαχώνα του Παλατιού του Μεγάλου Μαγίστρου» στη Ρόδο στις 21-22 Οκτωβρίου.

Τα αποκαλυπτήρια της αναμνηστικής πλάκας έγιναν από τον Aντιπρόεδρο της Europa Nostra Κώστα Καρρά, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Μαρία Μιχαηλίδου, Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου ΥΠΠΟΑ, Φώτης Χατζηδιάκος, Δήμαρχος Ροδίων, Γιάννης Κίζης, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής Μνημείων Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου & ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π., Φανή Μαλούχου-Tufano, Πρόεδρος Κριτικής Επιτροπής των Βραβείων Europa Nostra στην κατηγορία Συντήρηση & ομότιμης καθηγήτριας Πολυτεχνείου Κρήτης. 

Δείτε περισσότερα...
Δείτε εδώ την παρουσίαση των ελληνικών Βραβείων Europa Nostra 2017 στην εκπομπή «Διαβουλεύσεις» στην Βουλή Τηλεόραση με την Ματρώνη Δικαιάκου

 ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

14ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών: 

ένας επιτυχημένος θεσμός

Με ξεχωριστή επιτυχία ολοκληρώθηκε το 14ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών - «Παράθυρα στον Πλανήτη μας» που διοργανώθηκε και φέτος σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, μια συνεργασία που παγιώνεται και δημιουργεί μια νέα δυναμική.

Οι ημέρες προβολών φιλοξένησαν:
17 σημαντικές ταινίες ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και τις Η.Π.Α.
3 αφιερώματα: στη Διατροφή, τους Υδροβιότοπους και σε Παλαιότερους Έλληνες σκηνοθέτες, με την προβολή της ταινίας "Το στρώμα της καταστροφής" του Κ. Βρεττάκου.
5 συζητήσεις με επίκαιρα θέματα και την συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων και δημοσιογράφων.

Όπως πάντα, η είσοδος στις προβολές ήταν ελεύθερη σε μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές και ανέργους. Κι ακόμα, το Πανόραμα θα ταξιδέψει και φέτος σ’ όλη την Ελλάδα, προσφέροντας πληροφόρηση για τα περιβαλλοντικά θέματα σε κάθε γωνιά της χώρας.

Ευχαριστούμε θερμά τους υποστηρικτές και χορηγούς της εκδήλωσης:
- To 14ο Πανόραμα Οικολογικών Ταινιών πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα και της Πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα. 
- Χορηγός: ΑLPHA BANK
- Χορηγοί επικοινωνίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, International New York Times, ΣΚΑΪ, MAD, THE TOC, ΙΑΝΟΣ, deBop και Εcopress
- Με τη συνεργασία του Νεανικού Πλάνου

Δείτε περισσότερα...

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΕΤ

Χριστούγεννα...

με την πένα Ελλήνων λογοτεχνών

Μια εξαιρετικά ατμοσφαιρική Χριστουγεννιάτικη βραδιά χάρηκαν μέλη και φίλοι της ΕΛΛΕΤ την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου. Το ιστορικό μας σπίτι φιλοξένησε ένα θεατρικό αναλόγιο με Χριστουγεννιάτικα κείμενα σπουδαίων ελλήνων λογοτεχνών: «Το Θείον Όραμα» του Ανδρέα Καρκαβίτσα, «Τα Παγανά»&«Μια νύχτα μπρος στο τζάκι» του Στρατή Μυριβήλη και «Το Χριστόψωμο»& «Ο έρωτας στα χιόνια» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. 

Συμμετείχαν οι ηθοποιοί Σοφία Λιάκου, Θοδωρής Ευστρατιάδης και Μαριάννα ΛαμπίρηΒιολοντσέλο έπαιξε η Σοφία Ευκλείδη - Σουίτα Νο 3 του Johann Sebastian Bach.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στην εγγονή του Σ. Μυριβήλη, Χριστίνα Αγγελοπούλου-Μυριβήλη που είχε την ιδέα και την επιμέλεια της εκδήλωσης.

Η είσοδος ήταν ελεύθερη, ενώ μετά την εκδήλωση, μέλη και φίλοι συνέχισαν την όμορφη βραδιά στο Εντευκτήριό μας με συζήτηση, ζωντανή μουσική και ένα ποτήρι κρασί.

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

«Ώσμωση των Πολιτισμών»:

η σειρά διαλέξεων που ξεχώρισε

Έναν νέο κύκλο διαλέξεων με άξονα την «Ώσμωση των Πολιτισμών», εγκαινίασε το φθινόπωρο το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ, με πρωτοβουλία του Αν. Προέδρου του, Γιώργου Χατζηστεργίου.

3 διαφορετικές διαλέξεις με θέματα συχνά απροσδόκητα κέντρισαν το ενδιαφέρον του κοινού που γέμισε το κτήριο της ΕΛΛΕΤ:
- "Το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου στην Κωνσταντινούπολη" με τον αρχιτέκτονα και Δρα Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής Σωτήρη Βογιατζή (28/9)
"Ο Le Corbusier στο Άγιο Όρος" ο Σοφοκλής Κωτσόπουλος, Δρ. Αρχιτεκτονικής συνέδεσε έννοιες που φαντάζουν ασύμπτωτες (9/11)
" Η τέχνη της περιπλάνησης εν μέσω ερειπίων: ο Κυριακός Αγκωνίτης και το "ξύπνημα των νεκρών" από τον Νικήτα Σινιόσογλου Δρα Φιλοσοφίας Παν/μίου Καίμπριτζ (14/12)

Οι δύο τελευταίες διαλέξεις του φθινοπωρινού κύκλου φιλοξενούνται στον ιστότοπο www.blod.gr
Ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την συνεργασία και τη δυνατότητα που προσφέρει σ’ ένα ευρύτερο κοινό να παρακολουθήσει τις ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις.

Δείτε εδώ την διάλεξη της 14/12: "Η τέχνη της περιπλάνησης εν μέσω ερειπίων...."
Δείτε
εδώ την διάλεξη της 9/11: "Ο Le Corbusier στο Άγιον Όρος"

Το ραντεβού μας – με νέο κύκλο διαλέξεων – ανανεώνεται για τις αρχές του 2018.  
διάλεξη: 25/1/2018: "Ο ρυθμός στην τέχνη ως στοιχείο κοινωνικής και πολιτιστικής ώσμωσης", Γιάννης Αθανασόπουλος, Δρ. Αρχιτέκτων, Μουσικός

Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τα email μας, τηλεφωνήστε στο 210-3225245 ή στείλτε email στο elet@ellinikietairia.gr

Facebook