Subject: [Y] ΕΛΛΕΤ_ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ Αρ. 10 31_07_2017

ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

31 Ιουλίου 2017 • ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

 • Αρ. 10

•  ΕΛΛΕΤ - 45 Χρόνια, ένα μεγάλο Ευχαριστώ!
•  "Αθήνα: Τόποι Μνήμης" & Άνοιγμα στην πόλη
•  Μονοπάτια Πολιτισμού - Εγκαίνια στην Επίδαυρο
•  Δάση και Δασικοί Χάρτες: ενισχύουμε τον κοινωνικό διάλογο
•  Η ΕΛΛΕΤ και το Δίκτυο ΙΚ συνεχίζουν τους θεσμικούς αγώνες!
•  "Open Village / Ανοιχτό Χωριό", στον Αγ. Λαυρέντιο Πηλίου
•  Θεσσαλονίκη: τα νέα του Παραρτήματος
•  53 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα βράβευσε το Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο!
•  Νέα έκδοση:"Α΄Κοιμητήριο της Αθήνας: Οδηγός των Μνημείων & της Ιστορίας του"
•  Καινοτόμες πρακτικές αποτύπωσης παραδοσιακών οικισμών στη Χίο

ΓΙΟΡΤΑΣΑΜΕ 45 ΧΡΟΝΙΑ!

ΕΛΛΕΤ - 45 Χρόνια, ένα μεγάλο Ευχαριστώ!

Με ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στους τρεις πυλώνες της πολύχρονης δράσης της (τους χορηγούς, τους δημοσιογράφους και τους εθελοντές της) η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού γιόρτασε τα 45 χρόνια από την ίδρυσή της, την Τρίτη 30 Μαΐου 2017 στο Μνημείο του Λυσικράτους στην Πλάκα.

Σε μια συγκινητική βραδιά που πραγματοποιήθηκε συμβολικά στο χορηγικό Μνημείο του Λυσικράτους ως μια υπενθύμιση του τόσο σημαντικού ρόλου των ενεργών πολιτών στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, η ΕΛΛΕΤ μας προσκάλεσε σ’ ένα ταξίδι στο χρόνο για να θυμηθούμε το όραμά της και μια σειρά αγώνων βασισμένων στην πεποίθηση ότι φύση, πολιτισμική κληρονομιά και περιβάλλον αποτελούν μαζί ό,τι περιβάλλει τον άνθρωπο και του εξασφαλίζουν ποιότητα ζωής.   

 

Δείτε περισσότερα...
Δείτε εδώ το video της βραδιάς
Διαβάστε εδώ το άρθρο της Β. Γραμματικογιάννη στην ATHENS VOICE
Διαβάστε εδώ το άρθρο της Μ. Τράτσα στο ΒΗΜΑ
Διαβάστε εδώ το άρθρο της Χ. Τζαναβάρα στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
Διαβάστε εδώ το άρθρο του Γ. Λιάλιου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Διαβάστε εδώ το άρθρο της Μ. Πουρνάρα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

"Αθήνα: Τόποι Μνήμης": Συνεργασία με

το Φεστιβάλ Αθηνών εκδηλώσεις ανοιχτές σε όλους στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης!

Το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο με το συντονισμό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών ολοκλήρωσε με μεγάλη επιτυχία μια σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης από τις 12 έως και τις 28 Ιουνίου 2017.
"Στα βήματα της Δημοκρατίας",  ξενάγηση του Καθηγητή αρχαιολογίας Π. Βαλαβάνου με κεντρικό άξονα τη Δημοκρατία (12/6)
- "Περίπατος στους ιστορικούς λόφους της Αθήνας", με τον Καθηγητή Μ. Κορρέ (14/6)
"Στα βήματα της Δημοκρατίας", ξενάγηση στα αγγλικά με τον Καθηγητή αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ Δ. Πλάντζο (20/6)
"Καραγκιοζούπολη - Ο Καραγκιόζης και η Ανακύκλωση", Παράσταση με τον Η. Καρελλά (22/6)
"Φιλοσοφικός Περίπατος στην Ακαδημία Πλάτωνος", με τους Π. Καλλιγά, Καθηγητή φιλοσοφίας & Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών και Ν. Σινιόσογλου, Διδάκτορα φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Cambridge & συγγραφέα (28/6)

Ο κόσμος αγκάλιασε όλες τις εκδηλώσεις με την ίδια θέρμη ενώ το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα Βιώσιμο Ιστορικό Κέντρο κατάφερε να φέρει τους Αθηναίους λίγο πιο κοντά στην πόλη τους αλλά και τις μνήμες που αυτή φέρει. Στόχος του Δικτύου Ι.Κ. και της ΕΛΛΕΤ είναι να συνεχιστεί και του χρόνου αυτή η πρωτοβουλία και μπορέσουν οι διοργανωτές να συμπεριλάβουν κι άλλα, εξίσου σημαντικά, σημεία του Ιστορικού Κέντρου προσφέροντας στο κοινό νέες, υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις.

Δείτε περισσότερα...
Δείτε εδώ το αφιέρωμα στο Πολιτιστικό Δελτίο της ΕΡΤ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Εγκαίνια των «Μονοπατιών Πολιτισμού»

στην Επίδαυρο: ανοιχτή πρόσκληση

σ’ έναν ξεχωριστό περίπατο - 5 Αυγούστου

Με ανοιχτή πρόσκληση σ’ έναν ξεχωριστό περίπατο στο μονοπάτι γύρω από το αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, η ΕΛΛΕΤ και ο Δήμος Επιδαύρου εγκαινιάζουν το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» στην Επίδαυρο, το Σάββατο 5 Αυγούστου 2017, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος και το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Αρχαίο Στάδιο Επιδαύρου, και ώρα 18:00. Ο περίπατος, διάρκειας 1 ½ ώρας περίπου, θα ξεκινήσει στις 18:45 ακριβώς από το Αρχαίο Στάδιο της Επιδαύρου, στο ιστορικό μονοπάτι που περιβάλλει τον αρχαιολογικό χώρο οδηγώντας στο αρχαίο θέατρο, στα βήματα των αρχαίων θεατών! Ο περίπατος είχε εξαιρετική προβολή σε όλα τα έντυπα του Φεστιβάλ!
Το πρόγραμμα «Μονοπάτια Πολιτισμού» υλοποιείται στην Επίδαυρο με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. ΛΕΒΕΝΤΗ.

Δείτε περισσότερα...
Διαβάστε εδώ το άρθρο της Μ. Αδαμοπούλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ – Σαββατοκύριακο

ΕΣΠΕΡΙΔΑ

Δάση και Δασικοί Χάρτες: ενισχύουμε

τον κοινωνικό διάλογο για το κρίσιμο ζήτημα!

Με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου για το κρίσιμο ζήτημα των δασικών χαρτών, το Συμβούλιο Θεσμικού Πλαισίου της ΕΛΛΕΤ με πρωτοβουλία του μέλους του Δ.Σ. Ειρ. Μολφέση, οργάνωσε, την 25η Μαΐου 2017, εσπερίδα με θέμα «Δασικοί Χάρτες: Αντιμετώπιση ή επιδείνωση του ελλείμματος δασικής προστασίας: Διαπιστώσεις-Προτάσεις». Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος κος Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία της ΕΛΛΕΤ. Η εσπερίδα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς παραβρέθηκαν περισσότεροι από 170 παριστάμενοι, μέλη της ΕΛΛΕΤ, Σύμβουλοι Επικρατείας, δημόσιοι λειτουργοί, επαγγελματίες κ.ο.κ.

Σε συνέχεια της εσπερίδας η ΕΛΛΕΤ αποφάσισε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση νομοθετήματος που επιτρέπει ουσιαστικές αλλαγές επί των δασικών χαρτών «από το παράθυρο» χρησιμοποιώντας τη διαδικασία της «διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων» σε διάφορα, μάλιστα, στάδια της κατάρτισής τους, καθώς προκύπτουν παραβιάσεις της συνταγματικής υποχρέωσης του Κράτους για τη σύνταξη Δασολογίου και την προστασία των δασών και των δασικών εκτάσεων.

Δείτε περισσότερα...
Δείτε εδώ το video της εκδήλωσης
Διαβάστε εδώ το άρθρο της Ι. Μάνδρου στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η ΕΛΛΕΤ και το Δίκτυο ΙΚ

συνεχίζουν τους θεσμικούς αγώνες!

Το Δίκτυο Οργανώσεων και Πολιτών για ένα βιώσιμο ΙΚ σε συνέχεια της κινητοποίησης που ανέπτυξε το χειμώνα κατά του υπό ψήφιση νομοσχεδίου «Νέο Θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις», συνεχίζει τον αγώνα κατά της σχετικής ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) που εκδόθηκε πριν από ένα μήνα και δίνει την δυνατότητα λειτουργίας των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) καταργώντας  την άδεια μουσικής και χρήσης εξωτερικών μεγαφώνων θέτοντας σε κίνδυνο την δημόσια υγεία αλλά και υποβαθμίζοντας γειτονιές και χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς

Δείτε περισσότερα... 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

"Open Village / Ανοιχτό Χωριό",

στον Αγ. Λαυρέντιο Πηλίου

Μια ξεχωριστή, αξέχαστη γιορτή ήταν το «Open Village / Ανοιχτό χωριό» που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Βόλου-Τοπική Κοινότητα Αγ. Λαυρεντίου, τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Αγ. Λαυρεντίου, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αγ. Λαυρεντίου και το Ηeritage Lab, υπό την αιγίδα της ΕΛΛΕΤΕννέα ολόκληρες ημέρες (29 Απριλίου ως 7 Μαΐου) αφιερωμένες  στην αρχιτεκτονική και την ιστορία του Αγ. Λαυρεντίου Πηλίου.
Ήταν μια πρωτοβουλία της νέας Προέδρου του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης Κ. Θεολογίδου, που ενέπνευσε πολλούς νέους εθελοντές, συσπείρωσε τις τοπικές κοινότητες και αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους του χωριού αλλά και πολλούς φίλους του.
Μια πραγματική γιορτή ιστορίας και αρχιτεκτονικής – με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία, ξεναγήσεις σε κτήρια-πανόραμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ποίηση, μνήμες γεύσεων, έκθεση φωτογραφίας, παραγωγή και προβολή ταινίας ντοκιμαντέρ, καταγραφή της προφορικής ιστορίας του χωριού μπροστά στο φακό – που κατάφερε να ζωντανέψει τόσες μνήμες του Αγίου Λαυρεντίου.
Η γιορτή ολοκληρώθηκε με ένα "ανοιχτό τραπέζι", κέρασμα από τους κατοίκους για όλους τους επισκέπτες!
Με την ευγενική χορηγία της ΔΑΛΚΑΦΟΥΚΗ ΟΙΚΟΣ.

Δείτε περισσότερα για το Open Village…

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Θεσσαλονίκη: τα νέα του Παραρτήματος

Εξαιρετικές εκδηλώσεις που απευθύνθηκαν τόσο στο ευρύ κοινό όσο και σε ειδικούς και επιβεβαίωσαν την πολύχρονη και εποικοδομητική συνεργασία του με την Πολιτεία και συνεργαζόμενους φορείς της Κοινωνίας Πολιτών πραγματοποίησε το Παράρτημα Θεσσαλονίκης στο πρώτο εξάμηνο του 2017:
- γιορτή για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος για δεύτερη συνεχή χρονιά στους Κήπους του Πασά (5/6),
- παρουσίαση του σημαντικού έργου προστασίας, αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης του Μακεδονικού Τάφου «Μακρίδη Μπέη» στο Δερβένι (7/6)

Δείτε περισσότερα...

ΒΡΑΒΕΥΣΗ

53 σχολεία απ’ όλη την Ελλάδα βραβεύει

το Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο!

Στις 6 Μαΐου 2017 το Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία την εκδήλωση βράβευσης των σχολείων που συμμετείχαν στο πανελλαδικής εμβέλειας πρόγραμμα εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με υπ αρ. Πρωτ. 197769/Δ2/21-11-2016 ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.

Τα σχολεία που βραβεύθηκαν με τη σημαία του προγράμματος, διακρίθηκαν για τις διαδικασίες συμμετοχής όλων των μελών της σχολικής κοινότητας (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) και τις δράσεις (διαχείριση φυσικών πόρων, αναμόρφωση σχολικού κτηρίου, συμμετοχή στην τοπική κοινωνία κ.α.) που υλοποίησαν προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού τους σε αειφόρα σχολεία. Η σημαία αυτή συμβολίζει τη δέσμευση του κάθε σχολείου για τη συνέχεια της προσπάθειας αυτής και στο μέλλον.

Συνολικά βραβεύθηκαν 53 σχολεία όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά και από όλη την Ελλάδα διαδίδοντας την ιδέα της αειφορίας από τα Ιωάννινα έως τα Χανιά.

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΕΤ

«Το Α΄ Κοιμητήριο της Αθήνας:

Οδηγός των Μνημείων και της Ιστορίας του»

Πρόσφατα εκδόθηκε ο τόμος  «Το Α’ Κοιμητήριο της Αθήνας, Οδηγός των Μνημείων και της Ιστορίας του» από την ΕΛΛΕΤ και τις εκδόσεις ΟΛΚΟΣ

Η προσπάθεια ξεκίνησε το 2007 με πρωτοβουλία της αρχαιολόγου και μέλους του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς Ι. Σιώρη και υποστηρίχθηκε από εκλεκτούς συνεργάτες. Η Ομότιμη Καθηγήτρια της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Ε.Μ.Π. Μ. Καρδαμίτση-Αδάμη και η αρχιτέκτων Μ. Δανιήλ συνέγραψαν τα κείμενα, ενώ ο ειδικός στην φωτογράφιση αρχιτεκτονικών θεμάτων Γ. Γερόλυμπος φωτογράφησε τα μνημεία.

Ο Οδηγός φιλοδοξεί να προβάλει τα μνημεία και τους δημιουργούς τους και να αναδείξει  το σημαντικότερο Κοιμητήριο της χώρας, το οποίο μπορεί να  καταστεί τόπος έλξης επισκεπτών  κατά τα πρότυπα άλλων σημαντικών Κοιμητηρίων στην Ευρώπη. Αν και από τα τέλη του 20ου αι. έχουν εκδοθεί λευκώματα για τα μνημεία του Α΄ Νεκροταφείου, έλειπε ένας πραγματικός Οδηγός που θα βοηθούσε τον επισκέπτη να περιηγηθεί στον χώρο και να γνωρίσει τα μνημεία και την ιστορία του.

Δείτε περισσότερα... 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Καινοτόμες πρακτικές αποτύπωσης

παραδοσιακών οικισμών στη Χίο

Μια καινοτόμα πρακτική αποτύπωσης παραδοσιακών οικισμών εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά στην Καλαμωτή της Χίου από την ΕΛΛΕΤ και την Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΕΜΠ!

Στον ιστορικό πυρήνα της Καλαμωτής το ποσοστό των ερειπωμένων σπιτιών είναι πολύ υψηλό. Εκτός από κάποια σκαριφήματα όψεων κάποιων πολύ λίγων σπιτιών, από τα οποία δύσκολα μπορούν να εκτιμηθούν διαστάσεις χωρίς σοβαρές αποκλίσεις από την πραγματικότητα, για όλα τα υπόλοιπα δεν υπάρχουν στοιχεία. Ωστόσο ο ιστορικός πυρήνας, του οποίου η επιφάνεια αντιστοιχεί περίπου στο 80% της συνολικής έκτασης του χωριού, είναι διατηρητέος και η αρχαιολογική υπηρεσία δικαίως επιδιώκει τα νέα έργα στο εσωτερικό του να περιορίζονται μόνο σε αποκατάσταση των αρχικών μορφών.

Δείτε περισσότερα...

Αν δεν επιθυμείτε να λαμβάνετε τα email μας, τηλεφωνήστε στο 210-3225245 ή στείλτε email στο elet@ellinikietairia.gr

Facebook