• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.

ΧΙΟΣ - Επισκέψιμα Αρχοντικά

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ANTOYANIKO
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αγ. Μηνά 81, Κάμπος Χίου
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 24, 25, 26 & 27/5, 10π.μ. - 1:30μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Νίκος Φατάχ

Η κυρίως οικία κτίστηκε το 1893. Οι αναστηλωτικές επεμβάσεις στο αρχοντικό, που βρίσκεται σε ένα εξέχον πολιτιστικό τοπίο της Ευρώπης, οδήγησαν στην αποκατάσταση ενός ολοκληρωμένου παραδείγματος ιστορικού συγκροτήματος με μοναδικό μεικτό χαρακτήρα, ο οποίος συνδυάζει χρήσεις κατοικίας και αγροτικής παραγωγής. Η υψηλή ποιότητα των αναστηλωτικών εργασιών βραβευμένες με διάκριση "Europa Nostra", οι οποίες περιελάμβαναν την ανάκτηση παραδοσιακών τεχνικών δόμησης και προ-βιομηχανικών αγροτικών συστημάτων, την εφαρμογή και ανάδειξη τοπικών τεχνικών, όπως επίσης και την ανανέωση της αρχικής σχέσης ανάμεσα στο δομημένο και το φυσικό περιβάλλον καθιστούν το έργο ως πρότυπο για ανάλογα έργα.
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΕΡΛΕΑ ("PERLEAS" TRADITIONAL ACCOMODATION)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Βιτιάδου & Στρουμπή, Κάμπος Χίου
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 24, 25, 26 & 27/5, 10π.μ. - 1:30μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Νίκος Φατάχ

Φαινομενικά, το κτιριακό συγκρότημα του «ΠΕΡΛΕΑ» ακολουθεί τις χαρακτηριστικές γραμμές της γενοβέζικης αρχιτεκτονικής. Όμως η χρήση ντόπιων δοκιμασμένων υλικών προσδίδει την ανάλαφρη γλυκύτητα, που απ' άκρη σ' άκρη αποπνέει όλο το κτήμα. Πέτρα. Χώμα. Φως. Νερό. Αυτά τα λίγα, αλλά πολύτιμα γήινα στοιχεία παίρνει το ανθρώπινο μεράκι και δημιουργεί, από τον 17ο αιώνα, σχήματα πρωτότυπα και μορφές περίτεχνες. Στο κέντρο η πλακόστρωτη αυλή σε καλωσορίζει. Μετά, το λιθόστρωτο μονοπάτι σε οδηγεί σε μια μαγευτική περιπλάνηση μέσα από τους κήπους με τα ανθισμένα λουλούδια και το μεγάλο περιποιημένο περιβόλι με τα ασβεστωμένα οπωροφόρα.
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΛΙΒΑΝΟΥΔΙΚΟ (ΙΔΡΥΜΑ “ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ”)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Μιχαήλ Λιβανού 51
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 24 & 25/5, 9π.μ. - 5μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μιχαήλ Μπελέγρης

Το αρχοντικό αποτελείται από το ένα εντυπωσιακό διώροφο κτίριο, έναν κλειστό χώρο στάθμευσης και έναν βοηθητικό οικίσκο. Το κτίριο κατασκευάστηκε (1888-1892) μέσα στην περίοδο κατά την οποία στην Χίο επικρατεί ο εκλεκτικισμός που συναντάται στα αστικά κέντρα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι οι ζωγραφικές διακοσμήσεις, τα νεοκλασσικά ανοίγματα στις όψεις, τα περίτεχνα κιγκλιδώματα και θυρώματα, η μεγάλη ξύλινη σέρα, αλλά κυρίως το επιβλητικό μαρμάρινο ιωνικό πρόπυλο, κατασκευές που έχουν την καθαρότητα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΡΓΕΝΤΙΚΟ (ARGENTIKO LUXURY SUITES)
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αργέντη 8, Κάμπος Χίου
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 24, 25 & 26/5, 10π.μ. - 1μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μαριάννα Μπενοβία

Σε ένα πανέμορφο κτήμα 32.000 τ.μ, στον ιστορικό και μοναδικό Κάμπο της Χίου, απλώνει όλη την μεγαλοπρέπειά του το πολυβραβευμένο ξενοδοχείο Argentikon Luxury Suites, ένα μεσαιωνικό αρχοντικό χαρακτηρισμένο ως Ιστορικό Μνημείο και σημείο αναφοράς Πολιτισμικής Κληρονομιάς. Το δέκατο τέταρτο αιώνα, οι αριστοκράτες Γενοβέζοι και οι άρχοντες της Χίου επέλεξαν την συγκεκριμένη περιοχή για να κτίσουν τα αρχοντικά τους. Οι ψηλοί μαντρότοιχοι που περιτριγυρίζουν το Κτήμα, οι σκιεροί διάδρομοι που οδηγούν σε απομονωμένες γωνίες, και οι βραβευμένοι κήποι προσφέρουν ησυχία και ομορφιά σε εκείνους που επιθυμούν να απολαύσουν την απόλυτη ηρεμία.
ΚΤΗΜΑ ΣΤΡΑΤΗΓΑΤΟ ΛΙΒΑΝΟΥΔΙΚΟ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Δαφνώνας Χίου
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 24, 25, 26 & 27/5, 10π.μ. - 1:30μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Γιάννης Χρίτης

Το κτήμα Στρατηγάτο βρίσκεται έξω από τον οικισμό του Δαφνώνα στον δρόμο που οδηγεί στην Νέα Μονή. Η σχέση του με τη Νέα Μονή υπήρξε στενή, αφού για αρκετά χρόνια υπήρξε Μετόχι της. Στις εγκαταστάσεις του κτήματος εκτός από τον Ιερό Ναό της Υπαπαντής, γνωστός και ως Παναγία η Στρατηγούσαινα, μέσα στον οποίο διασώζεται υψηλής αισθητικής μαρμαροθετημένο δάπεδο που χρονολογείται στα μέσα του 11ου αιώνα, περιλαμβάνονται μια φυσική πηγή. Η μορφή της σήμερα είναι αποτέλεσμα προσθηκών και προσαρμογών ανά τους αιώνες. Επίσης υπάρχουν ερείπια ενός πύργου με τις χαρακτηριστικές αντηρίδες των οχυρωματικών κατασκευών, ενσωματωμένα σε μεταγενέστερες κατασκευές, που σήμερα λειτουργούν ως κατοικία.
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΝΤΟΥΝΙΑ, ΚΤΙΡΙΟ 1
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Θέση Άγιος Κωνσταντίνος (κοντά στην έξω πλατεία «Απλάδα»), Καλαμωτή
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 25, 26 & 27/5, 10π.μ. - 1μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μαρία Ντούζα

Το ισόγειο αυτό κτίριο αποτελούσε τμήμα του εξωτερικού νότιου τείχους της Καλαμωτής (για το λόγο αυτό δεν έχει παράθυρο προς το δρόμο) και περιλαμβάνει ίχνος από παλιά περιμετρική στοά του τείχους. Είναι μεσαιωνικό κτίσμα, και πιθανόν να είχε όροφο ο οποίος έπεσε στο σεισμό του 1881. Εντάχθηκε σε πρόγραμμα του ΟΠΑΑΧ το 2010 και η αναστήλωσή του ολοκληρώθηκε το 2015.
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ MESEONICO / ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Βασίλε Γειτονιά / Πάνω Πλάτσα, Καλαμωτή
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 26 & 27/5, 11 π.μ. - 2μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μαρία Ντούζα

Κτίριο που έλκει την καταγωγή του από την εποχή της Γενουατοκρατίας (14ος αι.). Πετρόκτιστα δωμάτια με επιβλητικούς θόλους και καλαίσθητες γωνιακές προεξοχές της μεσαιωνικής τοιχοδομής, με ανοίγματα- φεγγίτες για την είσοδο του φυσικού φωτός, ποικιλόσχημες θυρίδες, κόρδες και «κλειδιά» αποτελούν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του. Σήμερα λειτουργεί ως κατάλυμα.
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΑΡΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΗ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Θέση Ταξιάρχης
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 25 & 27/5, 11 π.μ. - 2μ.μ.
26/5, 10π.μ. - 1μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μαρία Ντούζα

Το σπίτι αυτό προέκυψε από συνένωση δυο μεσαιωνικών οικιών στην θέση Ταξιάρχης του Μεσαιωνικού οικισμού Καλαμωτής - η μια εκ των οποίων ανήκε στην οικογένεια του νυν ιδιοκτήτη Μιχάλη Σαραντινού. Και τα δυο σπίτια ήταν ερειπωμένα, αν και το οικογενειακό κατοικούνταν μέχρι τη δεκαετία του '70, ενώ το άλλο, πρώην ιδιοκτησία Καζά, χρησιμοποιούνταν ως στάβλος, σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, για τουλάχιστον 100 χρόνια. Κατά την ανακαίνιση που έγινε το 2003 και το 2009 βρέθηκαν στα ερείπια πιθάρια μεσαίου και μικρού μεγέθους που παρέμειναν στον χώρο και συντηρήθηκε ο εξωτερικός πετρόκτιστος φούρνος στο «ξάτω» του πρώτου ορόφου.
ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΛΑΣΤΟΥ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Οδός Καζά, Κάτω Πόρτα, Καλαμωτή
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ: 26 & 27/5, 2 μ.μ. - 5μ.μ.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Μαρία Ντούζα

Πρόκειται για κτίριο που η αφετηρία του είναι πολλούς αιώνες πίσω, αλλά υπέστη πολλές μετατροπές στο πέρασμα των χρόνων. Είχε εγκαταλειφθεί αλλά επισκευάστηκε το 2005 και ξανακατοικήθηκε. Το 2010 προστέθηκε στην αριστερή του πλευρά νέο σπίτι που έχει ακολουθήσει πιστά την τεχνική κατασκευής και την μορφολογία των σπιτιών της Καλαμωτής και συνθέτει με το παλιό ένα ενιαίο συγκρότημα κατοικίας. Το σύνολο περιλαμβάνει 5 εξώπορτες εκ των οποίων οι 3 δεξιά αντιστοιχούν στην παλαιά κατασκευή.
Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.