• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.

OPEN VILLAGE / ΑΝΟΙΧΤΟ ΧΩΡΙΟ 2019. Για τη φύση και την πολιτιστική κληρονομιά: Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο

1η περίοδος: Αρωματικά Φαρμακευτικά βότανα, 13-14 Ιουλίου
2η περίοδος: Πολιτιστική κληρονομιά, 5-8 Σεπτεμβρίου


Σε 2 περιόδους πραγματοποιούνται φέτος οι εκδηλώσεις του «Ανοιχτού Χωριού» στον Άγιο Λαυρέντιο Πηλίου, μια πρωτοβουλία της Κλεοπάτρας Θεολογίδου, προέδρου του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης της ΕΛΛΕΤ, που ένωσε κατοίκους και φίλους του χωριού, καθώς και τοπικούς φορείς, σε μια κοινή προσπάθεια να μπει ένα μικρό λιθαράκι στην τοπική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τοπικούς φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους! Η ΕΛΛΕΤ, αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον αυτής της πρωτοβουλίας, την υποστήριξε από την πρώτη στιγμή και την έθεσε υπό την αιγίδα της.

Η πρώτη περίοδος που πραγματοποιήθηκε στις 13-14 Ιουλίου, επεφύλαξε ένα αλλιώτικο και πολύ ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο στους επισκέπτες, με πλήθος εκδηλώσεων αφιερωμένων στα βότανα! Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με βοτανολογικό περίπατο στη διαδρομή Αγ. Λαυρεντίου - Δράκειας και βιωματικά σεμινάρια στη Δράκεια, ένα οδοιπορικό από τον Άγιο Λαυρέντιο μέχρι την Δράκεια και επιστροφή, με αναγνώριση και παρουσίαση  αυτοφυών βοτάνων & φαρμακευτικών φυτών της εποχής, επίσκεψη στον βοτανόκηπο και τα εργαστήρια επεξεργασίας βοτάνων και παραγωγής αιθέριων ελαίων της Chiron Kentauros και απόλαυση αφεψημάτων, με οδηγούς τον ιδρυτή της Chiron Kentauros κ. Παναγιώτη Γιαννακούλα και τον κ. Μανώλη Μάνο, ειδικό στη βοτανική ιατρική.  Η ΒοτανΑγορά, ένα παζάρι με προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προσέφερε φυτά για να δημιουργήσει κανείς τον αρωματόκηπό του, αποξηραμένα βότανα και μια σειρά προϊόντων, από αφεψήματα και αιθέρια έλαια έως γλυκά, παραφάρμακα και προϊόντα περιποίησης.

Ιδιαίτερα κατατοπιστική ήταν η εσπερίδα με τίτλο «Πήλιο: πολυφάρμακον όρος και σύγχρονες προοπτικές», που συνδιοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, στη οποία παρουσιάσθηκαν οι δυνατότητες καλλιέργειας και μεταποίησης των αρωματικών, φαρμακευτικών βοτάνων και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Με ερευνητές του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, κάτοικοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στον Άγιο Λαυρέντιο, να ανακαλύψουν πολύτιμα βότανα της περιοχής και να ενημερωθούν για τις ιδιότητές τους, την ίδια ώρα που παιδιά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, με πολύ παιχνίδι και με τη βοήθεια της κ. Μαρίας Ζαφειρίου, ιδιοκτήτριας του Nature Experience, μάθαιναν για τα βότανα και κέρδιζαν δώρα – εκπλήξεις, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος.  

Ευκαιρία να δοκιμάσουν ιδιαίτερα γευστικά παρασκευάσματα προσέφεραν τα μαγαζιά του χωριού, στα «Αρωματικά ευαιργετικά μαγειρέματα», τα οποία, εμπνευσμένα από το βιβλίο «Με… Νου, Αρωματόκηπος και Ευεξία: ανακαλύπτοντας μυστικά των βοτάνων», των Στικούδη Μ., Μαλούπα Ε., Λάζαρη Δ. και Κρίγκα Ν., Εκδόσεις Πατάκη, με προσωπικές πινελιές και με πολύ μεράκι μαγείρεψαν «αρωματικά»!
Και βέβαια στο Πήλιο, μια τέτοια γιορτή δεν θα μπορούσε να κλείσει, παρά μόνο με τους ήχους των πανηγυριών, δηλαδή με τη «ζιγιά» των πηλιορείτικων ζουρνάδων και πολύ χορό, με τους μουσικούς, Βαγγέλη Μπαντελά (ζουρνά), Ιάκωβο Μπαδιανούδη (ζουρνά) και Γιάννη Καραμανιώλα (νταούλι), μια ομάδα που την ενώνει η κοινή γοητεία που ασκεί το μεγαλειώδες και πανηγυρικό ηχόχρωμα του ζουρνά και του νταουλιού!

Πληροφορίες και πολύ φωτογραφικό υλικό από όλες τις εκδηλώσεις μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.openvillage.gr
Στην ίδια διεύθυνση μπορείτε να ακούσετε σχετική συνέντευξη της κ. Θεολογίδου στην ΕΡΑ Βόλου και να παρακολουθήσετε βιντεοσκοπημένες τις διαλέξεις της εσπερίδας.

Διοργάνωση
•    HeritageLab
•    Αναπτυξιακός Σύλλογος Αγ. Λαυρεντίου
•    Τοπική Κοινότητα Αγ. Λαυρεντίου – Δήμος Βόλου
•    Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων


Υπό την αιγίδα
Της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Με την υποστήριξη
•    Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ
•    Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού
•    Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου, Α.Ε.
•    Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας
•    ΤΕΕ Μαγνησίας


Χορηγός
Οίκος Δαλκαφούκη. Παραδοσιακά δομικά υλικά
Ήρθαμε και δέσαμε. Καφές γλυκό, ποτό
Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.