• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.

Επιτέλους καλά νέα για την Πάτμο, 8/5/2018

8/5/2018
Ανοιχτή Επιστολή  

Αγαπητοί φίλοι,

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) είναι στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσει ότι έγινε δεκτή η αίτηση ακύρωσης που είχε υποβάλλει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για οικοδομικές εργασίες στην περιοχή Λιγγίνου.
Πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία καθώς δικαιώθηκε ο μακροχρόνιος αγώνας που διενεργεί από το 2014 η ΕΛΛΕΤ για να προστατεύσει το Ιερό νησί της Πάτμου.
Η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης, είναι χαρακτηρισμένη ως τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα αναλλοίωτου αιγαιοπελαγίτικου τοπίου συγκριτικά με τα περισσότερα ελληνικά νησιά, εξαιτίας της θεσμοθέτησης Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου το 2001. Λόγω αυτών των μοναδικών της χαρακτηριστικών η Χώρα έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και έχουν γίνει πολλές βραβεύσεις από διεθνείς φορείς αναγνωρισμένου κύρους όπως πρόσφατα συνέβη από την Europa Nostra με την αναστήλωση των τριών μύλων στην Χώρα. Είναι αυτονόητο πως τα στοιχεία αυτά καθιστούν την Πάτμο τόπο φυσικής και πολιτιστικής σημασίας που ξεπερνά οποιαδήποτε τοπικά και εθνικά διοικητικά όρια.
Η ΕΛΛΕΤ είναι για πολλά χρόνια άμεσα συνδεδεμένη με την Πάτμο όπου έχει πραγματοποιήσει πλήθος δράσεων έχοντας ως αποκλειστικό στόχο την προστασία των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του νησιού σε συνέργεια με την τοπική κοινωνία. Σημαντικό μέρος της δραστηριοποίησης της ΕΛΛΕΤ στην Πάτμο είναι η υλοποίηση του προγράμματος «Μονοπάτια Πολιτισμού» στο νησί, που συνέβαλε στην σηματοδότηση και ανάδειξη των παραδοσιακών μονοπατιών της Πάτμου, και δημιούργησε οφέλη για την τοπική κοινωνία.
Η ΕΛΛΕΤ είναι υπέρμαχη εκείνων των επενδύσεων στην Πάτμο που βελτιώνουν τις αναπτυξιακές της προοπτικές εφόσον συμβαδίζουν με τις αρχές της αειφορίας και είναι σύννομες. Για τον λόγο αυτό αναγκάστηκε να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Ε΄ Τμήμα) για οικοδομικές εργασίες στην περιοχή Λιγγίνου. Η υπόθεση εκδικάστηκε το 2016 και μόλις την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας η οποία κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης της ΕΛΛΕΤ. Επαναλαμβάνουμε ότι, πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία καθώς δικαιώθηκε ο μακροχρόνιος αγώνας που διενεργεί η ΕΛΛΕΤ για να προστατεύσει την Πάτμο.
Αυτού του είδους οι «επενδύσεις» θα επέφεραν την υποβάθμιση μίας εκ των πλέον όμορφων περιοχών του νησιού. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το σοβαρότατο θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις. Χάρις στις ενέργειες της ΕΛΛΕΤ έχουν δραστηριοποιηθεί έντονα κάτοικοι και επισκέπτες της Πάτμου, οι οποίοι θαρραλέα αγωνίζονται για την προστασία της φύσης και του πολιτισμού του Παγκοσμίας σημασίας νησιού, καθώς και διεθνείς προσωπικότητες απ’ όλα τα μέρη της γης που πρωτοστατούν στον αγώνα αυτό με επιστολές και δημόσιες τοποθετήσεις τους στα social media. Τα παραπάνω δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε υπερβολικά, αλλά αποτελούν εύλογες αντιδράσεις ανθρώπων και σωματείων που ενδιαφέρονται για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους της Πάτμου.
Αίτηση ακύρωσης έχει κατατεθεί επίσης στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά για παράκτιο οικόπεδο. Η αίτηση ακυρώσεως συζητήθηκε ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά στις 19 Δεκεμβρίου 2017. Αναμένεται επομένως η απόφαση του Δικαστηρίου. Εν τω μεταξύ όμως, λίγες ημέρες μετά από την εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησαν εκσκαφές στο ακίνητο για τη θεμελίωση της οικοδομής. Αυτό έγινε μέσα στην περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους, γεγονός που δεν γεννά απλώς ερωτηματικά, αλλά δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για μία προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων, πριν το Δικαστήριο προλάβει να αποφανθεί και να  εκδώσει την απόφασή του σχετικά με την αίτηση ακυρώσεως.
Βάσει της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, και όπως ήδη έχουμε επισημάνει με παλαιότερη επιστολή μας, ζητούμε από τον Δήμο Πάτμου να λάβει κάθε απαραίτητο μέτρο, ώστε να επιστρέψει το περιβάλλον της περιοχής στην προγενέστερη κατάσταση, πριν δηλαδή τις οποιεσδήποτε οικοδομικές παρεμβάσεις. Άραγε θα ζητήσει ο Δήμος Πάτμου από τον εργολάβο, που τυγχάνει να είναι και Δημοτικός Σύμβουλος, να κατεδαφίσει όσα έχει ανεγείρει; Ή θα δεχθεί την καταστροφή ενός τοπίου εξαιρετικής ομορφιάς από ιδιωτικές εργασίες βασισμένες σε οικοδομικές άδειες που έχουν πλέον ακυρωθεί;
Οφείλουμε όλοι επίσης να διερωτηθούμε εάν υπάρχει ηθικό ασυμβίβαστο για έναν εργολάβο του οποίου ένα σοβαρό εγχείρημα έχει καταδικασθεί δικαστικά να βρίσκεται σε θέση κριτή για τις συνέπειες της ίδιας καταδίκης στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η ΕΛΛΕΤ προωθεί τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, η οποία πρέπει  να είναι  απόλυτα συνυφασμένη με την σχεδιασμένη και ελεγχόμενη ανάπτυξη, με κύριο μέλημα τη διαφύλαξη του φυσικού τοπίου, την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό  και  ανθρωπογενές  περιβάλλον.
Ο Δήμος Πάτμου οφείλει με ήρεμη συζήτηση και προσήλωση στις δικαστικές αποφάσεις να εξετάσει ποιο είναι το  πραγματικό και μακροχρόνιο συμφέρον της Πάτμου.      

   Με εκτίμηση,
   
 Γιάννης Μιχαήλ    
  Αντιπρόεδρος

PDF

Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.