• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 134.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 13.

Αρχαία Καρθαία, Κέα: Τοπική απονομή Βραβείου Europa Nostra 2017


Το Βραβείο Ευρωπαϊκής Ένωσης
για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2017
στην Αρχαία Καρθαία, στην Κέα


Την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2017 στην Κέα, πραγματοποιήθηκε η τοπική απονομή του Βραβείου Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβείο Europa Nostra 2017 στο έργο  «Συντήρηση και Ανάδειξη αρχαίας Καρθαίας Κέας».

Σε σύντομο χαιρετισμό της η κα Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, Γενική Γραμματέας του ΥΠ.ΠΟ.Α., δήλωσε: «Είναι εξαιρετική τιμή για εμένα να εκπροσωπώ το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού σ’ αυτήν την εκδήλωση με αφορμή την βράβευση του αρχαιολογικού χώρου της αρχαίας Καρθαίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Europa Nostra».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γεώργιος Λεονταρίτης, ευχαρίστησε «όλους όσοι συνεργάσθηκαν – και ήταν πολλοί – για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα», ενώ ο Δήμαρχος Κέας κ. Γιάννης Ευαγγέλου δεν έκρυψε την συγκίνησή του που «η Καρθαία πήρε τη θέση της αξίζει – είναι πλέον ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά της Ευρώπης».

«Η διαμόρφωση αρχαιολογικού πάρκου σε έναν τόπο του 5ου αι. π.Χ. αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα ανάκτησης και προβολής του κλασικού τοπίου της Ευρώπης…» δήλωσε η κα Φανή Μαλλούχου-Tufano, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής στον τομέα «Συντήρηση». Στη συνέχεια, η Ομ. Καθ. κα Ευαγγελία Σημαντώνη-Μπουρνιά, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Έργου «Συντήρηση και Ανάδειξη Μνημείων Κέας» επεσήμανε πως «καμιά ανθρώπινη δημιουργία δεν είναι ξεκομμένη από το περιβάλλον στο οποίο εντάσσεται και μέσω του οποίου σε μεγάλο βαθμό ερμηνεύεται και κατανοείται».

Ο Αντιπρόεδρος της Europa Nostra και ιδρυτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστας Καρράς ανέφερε «ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ήταν εκείνη που πρότεινε την βράβευση της αναστήλωσης της Καρθαίας, πρόταση που έγινε αποδεκτή από την Πανευρωπαϊκή Επιτροπή Κρίσης. Το βραβείο που έλαβε η αναστήλωση της Καρθαίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Europa Nostra αποτελεί αναγνώριση του σεβασμού παράλληλα της πολιτισμικής κληρονομιάς αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος της Καρθαίας από τους αναστηλωτές». Ο κ. Καρράς πρόσθεσε ότι στην δεκαπενταετία «από το 2002 όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση υιοθέτησε τον θεσμό των ετήσιων βραβεύσεων που εγκαινίασε η Europa Nostra το 1978, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών πρώτων χωρών της Ευρώπης, μετά από την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στον αριθμό των διακρίσεων στην κατηγορία της αναστήλωσης, χωρίς καν να ληφθεί υπ’ όψιν η μεγάλη πληθυσμιακή διαφορά. Το γεγονός αυτό μας οδηγεί σε αναγνώριση της προσφοράς ιδιωτών που έφεραν σε πέρας σημαντικά αναστηλωτικά εγχειρήματα, αλλά κυρίως τα επιτεύγματα ελληνικών Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και την διαχρονική παρουσία και προσφορά της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στον χώρο της αναστήλωσης. Η μελλοντική πρόκληση, όσον αφορά την εξαιρετική αυτή ανάδειξη της Καρθαίας, είναι να σεβασθούν τον χώρο η διοίκηση, η τοπική κοινωνία και οι επισκέπτες. Του αξίζει!»

Ακολούθησε μια ιδιαίτερη παράσταση στο αρχαίο θέατρο: για πρώτη φορά μετά από αιώνες εγκατάλειψης παρουσιάστηκε η ακροτελεύτια Ραψωδία Ω από την ΙΛΙΑΔΑ του Ομήρου ως μια δράση λόγου και μουσικής, σε μετάφραση του αείμνηστου Δημήτρη Μαρωνίτη.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις συνεχίσθηκαν και την επόμενη ημέρα. Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου το πρωί το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων πραγματοποίησε ξεναγήσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας στην Ιουλίδα και στον αρχαιολογικό χώρο του προϊστορικού οικισμού της Αγίας Ειρήνης στο Βουρκάρι. Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στο έργο αναστήλωσης του Πύργου της Αγίας Μαρίνας όπου έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη της αποκατάστασης.
Το απόγευμα ακολούθησε παρουσίαση του αρχαιολογικού χώρου της Καρθαίας, των μνημείων του και των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης που έλαβαν χώρα σε αυτόν από το 2002 έως το 2015. Η παρουσίαση έγινε στην Κορησσία, στο Πνευματικό Κέντρο «Στυλιανός Ρέστης» και περιελάμβανε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής που διηύθυνε τις εργασίες, Ομ. Καθ. κα Ευαγγελία Σημαντώνη - Μπουρνιά και την αρχαιολόγο Δρ. Τάνια Πανάγου. Χαιρετισμό απεύθυνε η Γενική Γραμματέας της Europa Nostra κα Sneska Quaedvlieg Mihailovic τονίζοντας: «Πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την υψηλή ποιότητα αποκατάστασης του τόσο σημαντικού αρχαιολογικού χώρου της Καρθαίας. Οι φορείς αλλά και τα άτομα που συνέβαλαν στο έργο αυτό θα πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα υπερήφανοι για το επίτευγμά τους. Εκείνο όμως που κάνει μοναδικό αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο για τον επισκέπτη είναι η εκπληκτική ομορφιά του φυσικού του περιβάλλοντος. Κάθε δυνατή προσπάθεια θα πρέπει να καταβληθεί για να διατηρηθεί η εξαιρετική αρμονία μεταξύ σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και του τοπίου που τους περιβάλλει. Κάθε σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης για την Καρθαία θα πρέπει συνεπώς να βασίζεται και να αναδεικνύει αυτή την μοναδική σχέση και συνομιλία μεταξύ πολιτισμού, ιστορίας και φύσης». Το έντυπο βραβείο του έργου παραδόθηκε στον Δήμαρχο κ. Γιάννη Ευαγγέλου για να τοποθετηθεί στον Δήμο Κέας.

...............................

Το συναρπαστικό αυτό έργο, το οποίο διηύθυνε Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, προσφέρει στους επισκέπτες μια ματιά στο παρελθόν με την συντήρηση, μερική αποκατάσταση και ερμηνεία των καταλοίπων της αρχαίας πόλης της Καρθαίας στην Κέα. Η Καρθαία ήταν μία σημαντική πόλη-κράτος, η οποία άνθισε στην αρχαϊκή περίοδο και εγκαταλείφθηκε κατά την Ύστερη Αρχαιότητα.
Η θέση αποτελεί ένα από τα λίγα παραδείγματα στον Ελλαδικό χώρο καλής διατήρησης τόσο του φυσικού περιβάλλοντος, όσο και της ρυμοτομίας της πόλης. Ιστορία και φύση ευρίσκονται σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους, ενώ η ανάδειξη της μοναδικής ιστορίας της θέσης και του ιδιαίτερου οικοσυστήματός της σχεδιάστηκαν με προσοχή, ώστε να διατηρηθεί η αυθεντικότητά τους.
Τα κατάλοιπα της πόλης, τα οποία περιλαμβάνουν τόσο ναούς όσο και δημόσια κτήρια, ευρίσκονται στην νοτιοανατολική ακτή του νησιού και είναι προσβάσιμα μέσω παραδοσιακών μονοπατιών και διά θαλάσσης. Η απομόνωση της θέσης αποτέλεσε πρόκληση για τους ερευνητές και τους εργαζόμενους, γεγονός που καθιστά τις προσεκτική και ισορροπημένη αναστηλωτική επέμβαση ακόμα πιο εντυπωσιακή. Αυτή η πτυχή των εργασιών επισημάνθηκε από την κριτική επιτροπή, η οποία δήλωσε: «Η εκτενής έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην θέση εμπλούτισε την κατανόησή εκ μέρους μας του πολιτισμού που αναπτύχθηκε σε αυτήν και έκανε προσβάσιμο αυτό που, πριν την επέμβαση, ήταν σε μεγάλο βαθμό απρόσιτο».
Η εντυπωσιακή αυτή θέση έγινε ευκολότερα προσβάσιμη με την βελτίωση των μονοπατιών και των εγκαταστάσεων, και καθιστώντας τα αρχαία κτήρια κατανοητά από το κοινό. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, τοποθετήθηκαν ενημερωτικές πινακίδες, ενώ ένα ξύλινο ενημερωτικό περίπτερο κατασκευάστηκε στον κοντινότερο σύγχρονο οικισμό. Η μερική αποκατάσταση των ερειπίων είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος της τοπικής κοινότητας για το παρελθόν της και τόνωσε τον τουρισμό στην περιοχή.
«Η δημιουργία αυτού του αρχαιολογικού πάρκου για μία θέση του 5ου αι. π.Χ. αποτελεί ένα εξαίρετο μάθημα για την ανακάλυψη και ανάδειξη του Κλασικού τοπίου στην Ευρώπη. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος έχουν οξεία αντίληψη της σημασίας της θέσης και ανέκτησαν τον σύνδεσμο μεταξύ αστικού και φυσικού τοπίου, ο οποίος υπήρξε θεμελιώδης για την αρχαία κοινωνία που έζησε εδώ», τόνισαν οι κριτές.

Οι εκδηλώσεις διοργανώθηκαν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με τον Δήμο Κέας και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.  


ΙΣΤΟΡΙΚΟ - πληροφορίες

Τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβεία Europa Nostra παρουσιάσθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2002 και από τότε απονέμονται από την Europa Nostra. Τα Βραβεία τιμούν και προωθούν τις καλές πρακτικές στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς: αποκατάσταση, έρευνα, διαχείριση, εθελοντισμό, εκπαίδευση και επικοινωνία. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν στην ισχυρότερη δημόσια αναγνώριση της πολιτιστικής κληρονομιάς ως στρατηγικού πόρου για την οικονομία και την κοινωνία της Ευρώπης. Τα Βραβεία έχουν την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.    
Από το 2002, ανεξάρτητες επιτροπές εμπειρογνωμόνων έχουν επιλέξει 455 βραβευμένα έργα από 34 χώρες. Συνολικά 102 Grand Prix των €10,000 έχουν απονεμηθεί σε εξέχουσες πρωτοβουλίες πολιτιστικής κληρονομιάς που επιλέχθηκαν από τα βραβευμένα έργα.
Τα Βραβεία ΕΕ για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Βραβεία Europa Nostra έχουν ενισχύσει τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη, αναδεικνύοντας τις καλές πρακτικές, ενθαρρύνοντας τη δια-συνοριακή ανταλλαγή γνώσης και ενώνοντας τα ενδιαφερόμενα μέρη σε ευρύτερα δίκτυα. Έχουν ακόμα επιφέρει σημαντικά οφέλη στους νικητές, όπως μεγαλύτερη εθνική και διεθνή προβολή, ευκαιρίες για χρηματοδότηση και αυξημένο αριθμό επισκεπτών. Επιπλέον, έχουν ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό για την κοινή μας πολιτιστική κληρονομιά, αναδεικνύοντας τον εγγενή Ευρωπαϊκό της χαρακτήρα. Τα Βραβεία αποτελούν συνεπών ένα εργαλείο - κλειδί για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης.
Το 2018, τα Βραβεία Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Europa Nostra Awards θα χρησιμοποιηθούν ως βασικό εργαλείο προώθησης των βασικών στόχων και μηνυμάτων του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αιτήσεις συμμετοχής για αυτή την Ειδική Έκδοση των Βραβείων μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2017 μέσω του δικτυακού τόπου: www.europeanheritageawards.eu/apply

Η Europa Nostra είναι η Πανευρωπαϊκή ομοσπονδία μη-κυβερνητικών οργανισμών για την πολιτιστική κληρονομιά. Με την στήριξη ενός ευρύτατου δικτύου δημόσιων φορών, ιδιωτικών εταιρειών και προσώπων και καλύπτοντας 40 χώρες σ’ όλη την Ευρώπη, αποτελεί τη φωνή της κοινωνίας των πολιτών για την προστασία και προώθηση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Με έτος ίδρυσης το 1963, η Europa Nostra αναγνωρίζεται σήμερα ως το πιο αντιπροσωπευτικό δίκτυο πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Πρόεδρος της οργάνωσης είναι ο Plácido Domingo, παγκοσμίου φήμης τενόρος και διευθυντής ορχήστρας. Η Europa Nostra πραγματοποιεί εκστρατείες για τη διάσωση των Ευρωπαϊκών μνημείων, χώρων και φυσικών τοπίων που βρίσκονται σε κίνδυνο, ιδιαίτερα μέσω του προγράμματος ‘The 7 Most Endangered’. Επιβραβεύει την αριστεία μέσω των βραβείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά / Europa Nostra Awards. Συνεισφέρει στην διαμόρφωση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών στρατηγικών και πολιτικών αναφορικά με την πολιτιστική κληρονομιά, μέσω δομημένου διαλόγου με τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τον συντονισμό της πλατφόρμας European Heritage Alliance 3.3. Η Europa Nostra στήριξε και θα συνεισφέρει ενεργά στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018. Επίσημος εκπρόσωπος της Europa Nostra στην Ελλάδα είναι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.   

Creative Europe είναι το νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα, με στόχο την αύξηση της συνεισφοράς τους στον αριθμό θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη. Με προϋπολογισμό €1,46 δις. για το 2014-2020, υποστηρίζει οργανισμούς στους τομείς της πολιτιστικής κληρονομιάς, των παραστατικών τεχνών, καλών τεχνών, εκδόσεων, του κινηματογράφου, τηλεόρασης, μουσικής και βιντεοπαιχνιδιών καθώς και δεκάδες χιλιάδων καλλιτεχνών και επαγγελματιών στον χώρο του πολιτισμού και των οπτικοακουστικών μέσων. Η χρηματοδότηση θα τους επιτρέψει να δραστηριοποιηθούν σε όλη την Ευρώπη, να πλησιάσουν νέα κοινά και να αναπτύξουν τις δεξιότητες που απαιτεί η ψηφιακή εποχή.


Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.