• strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_validate() should be compatible with views_plugin::options_validate(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Declaration of views_plugin_row::options_submit() should be compatible with views_plugin::options_submit(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_row.inc on line 0.
  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_node_status::operator_form() should be compatible with views_handler_filter::operator_form(&$form, &$form_state) in /home/elletgr/public_html/sites/all/modules/views/modules/node/views_handler_filter_node_status.inc on line 0.

ΚΑΣΤΟΡΙΑ – Πρόγραμμα "7 Most Endangered":2η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Europa Nostra – Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Το δεύτερο σημαντικό βήμα για την προστασία της παλιάς πόλης της Καστοριάς στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “7 Most Endangered” πραγματοποιήθηκε με την νέα επίσκεψη Europa Nostra και Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 5-7 Νοεμβρίου 2014 μετά την παραλαβή και εξέταση συμπληρωματικού, τεχνικού υλικού που στάλθηκε από το Δήμο Καστοριάς. Στην επίσκεψη συμμετείχαν οι: εκ μέρους της Europa Nostra, ο Κώστας Καρράς και η Ιωάννα Στεριώτου, ενώ εκ μέρους της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης οι Pedro Ponce de Leon και Jose Alonso, ως διεθνείς εμπειρογνώμονες επί τεχνικών θεμάτων, με τη στήριξη του Ισπανικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής.

Η επίσκεψη περιελάμβανε περιήγηση / αυτοψία στις υπό εξέταση γειτονιές της παλιάς πόλης, όπως στην γειτονιά του Μεντρεσέ, μοναδικού οθωμανικού μνημείου στην πόλη της Καστοριάς, την ζώνη των τειχών κοντά στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στη γειτονιά του Απόζαρι (αρχοντικό Σαπουντζή), και στη γειτονιά του Ντολτσό (εργοτάξιο του, υπό αναστήλωση, αρχοντικού Μπασσάρα). Η ομάδα εργασίας επισκέφθηκε επίσης σημαντικά μνημεία όπως τις βυζαντινές εκκλησίες του Ταξιάρχη Μητροπόλεως, της Παναγίας της Κουμπελίδικης, του Αγίου Στεφάνου και των Αγίων Αναργύρων, καθώς και το αρχοντικό Αϊβάζη όπου στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Καστοριάς, ώστε να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα του παραδοσιακού οικισμού, των προβλημάτων του και των ενεργειών που έχουν ήδη γίνει.

Πραγματοποιήθηκαν εξάλλου σημαντικές συναντήσεις με υπεύθυνους των αρμοδίων τοπικών και περιφερειακών Υπηρεσιών, με στόχο τη διερεύνηση πιθανών προβλημάτων αλλά και τον αποτελεσματικότερο συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων.  
Βασικό θέμα στις συναντήσεις με τους αρμοδίους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, και του Πολεοδομικού Γραφείου του Δήμου, υπήρξαν οι διαδικασίες έγκρισης μελετών και έργων αναστήλωσης - αποκατάστασης των μνημείων, αλλά και έκδοσης οικοδομικών αδειών για τα κηρυγμένα κτήρια, κυρίως για τις περιπτώσεις των νεωτέρων διατηρητέων κτιρίων που βρίσκονται στις δυο γειτονιές Ντολτσό και Απόζαρι και ανήκουν σχεδόν όλα σε ιδιώτες. Θετικό σημείο ότι ο Δήμος έχει τη νομική δυνατότητα να επισκευάσει στέγες και προσόψεις νεωτέρων διατηρητέων κτιρίων.

Η τριήμερη επίσκεψη έκλεισε με συνάντηση στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη κου Σωτήρη Αδαμόπουλου, με την παρουσία του κου Λ. Παπαδημητρίου Αντιδημάρχου Πολιτισμού και του κου Κ. Καρρά, επικεφαλής των τεσσάρων μελών εκπροσώπων της ΕΝ και της CEB. Παρίσταντο επίσης αρμόδιοι σύμβουλοι και άλλοι παράγοντες της Καστοριάς και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, οι Pedro Ponce de Leon και Jose Alonso αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα επίλυσης κατά το δυνατόν της γραφειοκρατίας που θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαδικασιών εγκρίσεων. Επίσης κατέθεσαν ότι εκτός των τεχνοκρατικών επιλύσεων που θα προτείνουν, η δική τους προσπάθεια είναι να διερευνήσουν τη δυνατότητα αναβίωσης - ανάπλασης οικιστικών πυρήνων γύρω από εκκλησίες στις δυο υπό εξέταση γειτονιές.  

Η Ι. Στεριώτου, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Europa Nostra αναφέρθηκε κυρίως στην εξαιρετική διάθεση συνεργασίας μεταξύ της Επιτροπής και των αρμόδιων υπηρεσιών, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι παράμετροι του Προγράμματος και να συλλεγούν όλα τα αναγκαία στοιχεία.

Ο Κ. Καρράς, Αντιπρόεδρος Europa Nostra, ανέφερε επίσης ότι η αναπλασμένη γειτονιά των Αγίων Αποστόλων (στέγες και εξωτερικές όψεις) είναι ένα θετικό παράδειγμα υλοποίησης αντιστοίχου προγράμματος, που πρέπει όμως να ολοκληρωθεί με την αποκατάσταση και των εσωτερικών χώρων των ίδιων κτιρίων, ενώ τόνισε ότι ο καθορισμός νέων χρήσεων στα αποκαταστημένα κτίρια κρίνεται απόλυτα αναγκαίος.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Λ. Παπαδημητρίου τόνισε την αναγκαιότητα ίδρυσης – οργάνωσης Τοπικού Γραφείου που θα συγκεντρώνει όλες τις αρμοδιότητες των συναρμοδίων Υπουργείων, ώστε οι εγκρίσεις των μελετών και των έργων να γίνονται στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σ. Αδαμόπουλος αναγνώρισε τη μεγάλη ευθύνη απέναντι στην τοπική κοινωνία για τη διάσωση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τόνισε ότι στις προτεραιότητες του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συμπεριλαμβάνεται ο Πολιτισμός / Τουρισμός και ότι η Καστοριά αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα πόλης στην περιφέρεια που μπορεί να επωφεληθεί από αυτό.

Τέλος η συμμετοχή των μηχανικών μελών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας – Τμήματος Δυτικής Μακεδονίας, πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του κα Παρασκευή Χριστοπούλου.

Η Ομάδα της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Συμβουλίου της Ευρώπης ζήτησε το συντομότερο την αποστολή συμπληρωματικού υλικού καταγραφών – καταλόγων ιδιοκτησιών στις υπό εξέταση γειτονιές, ώστε να μπορέσει να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις στο διάστημα των επόμενων δύο μηνών.
Στόχος όλων, να προχωρήσει με γοργά βήματα η διάσωση και ανάπλαση της παλιάς πόλης της Καστοριάς δίνοντας νέες χρήσεις σε πολλά από τα παλαιά κτήρια.  

PDF

Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.