Ο Θησαυρός των Αηδονιών

29/05/2012
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, μέσω της αδελφής οργάνωσής  της Society for the Preservation of the Greek Heritage (SPGH) συνέβαλε καθοριστικά στον επαναπατρισμό της συλλογής μυκηναϊκών κοσμημάτων "Ο Θησαυρός των Αηδονιών" από τις ΗΠΑ, η οποία είχε βγει σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη. 

Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός, η ελληνική κυβέρνηση αντέδρασε καταγγέλλοντας ότι ο αρχαίος μυκηναϊκός θησαυρός είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα προέλευσής του και ότι έπρεπε να επιστραφεί. Μετά από διεξοδικές συζητήσεις, η SPGH αποδέχθηκε αρχικά τη σχετική δωρεά και στη συνέχεια ανέλαβε τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων, αφού πρώτα - σύμφωνα με τη νομοθεσία - πραγματοποίησε έκθεση των αρχαιοτήτων, πρώτα στο Μουσείο του Ντάλας και στη συνέχεια στη Ροτόντα του κτηρίου της Γερουσίας.    

Μετά την επιστροφή του, ο "Θησαυρός των Αηδονιών" εκτέθηκε πρώτα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας και στη συνέχεια επέστρεψε στο έδαφός του, στο Μουσείο της Νεμέας - αφού τα αντικείμενα της συλλογής προέρχονταν από λαθρανασκαφές στο μυκηναϊκό νεκροταφείο των Αηδονιών, κοντά στη Νεμέα. 

Σε αναγνώριση του σημαντικού ρόλου της SPGH στον επαναπατρισμό της πολύτιμης αυτής συλλογής, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τίμησε την πρόεδρό της Άννα Λαμπρινίδου-Lea με το παράσημο του "Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος".  

40 Χρόνια Ελληνική Εταιρία
Επικοινωνία
Κτήριο Ελληνικής Εταιρίας
Έλα στο ιστορικό μας κτήριο

Τριπόδων 28, Πλάκα

TK: 10558
τηλ: 210 3225245 / 210 3226693
fax: 210 3225240
email: elet@ellinikietairia.gr
Facebook
Ελληνική Εταιρία © 2012
Επικοινωνία | Γίνε φίλος
Javascript is required to view this map.